Paraguayos, República o Muerte (Парагвайцы, республика или смерть!) — государственный гимн Парагвая.
'''Гімна Параґвая''' ({{lang-es|Himno de Paraguay}}) — «Параґвайцы, републіка або смерть!» ({{lang-es|Paraguayos, ¡República o Muerte!}}) — [[народна гімна]] [[Параґвай|Параґвая]].
Автор стихов — Франсиско Акунья де Фигероа, так же являющийся автором текста Orientales, la Patria o la Tumba!.
Автор текста — [[Франсіско Акуня де Фіґероа]], теж є [[автор]]ом текста [[гімна Уруґвая]].
Официальной датой завершения написания гимна считается 20 мая 1846 года.
Офіціалной датой завершеня гімна рахують [[20. мая]] [[1846]] році.
Анатолий Кралицкий (11. февраля 1835, Вышне Чабины - 1. февраля 1894, Мукачево ) - монах чину св. Василия Великого, церковный деятель, педагог, писатель и этнограф.
Анатолій Кралицькый (11. фебруара 1835, Вышнї Чабины - 1. фебруара 1894, Мукачево ) - монах чіну св. Василія Великого, церьковный дїятель і педаґоґ, писатель, етноґраф, народный будитель.
Биография
Біоґрафія
Навчав ся в Ужгородьский духовной семинарии, працовав (в 1858 г.) учитель, а с 1869 г. и до конца жизни был игуменом Мукачовского монастыря.
Навчав ся в Ужгородьскій духовній семінарії, працовав (як 1858 р.) учітель, а з 1869 р. і до кінця жывота быв ігуменом Мукачовского монастыря.
Собрал большую библиотеку.
Зозберав велику бібліотеку. Богато книг ёму подаровав україньскый ученый М.
Много книг подарил ему украинский учёный М. Драгоманов.
Драгоманов. Драгомановови посылав етноґрафічны та й фолклорны матеріалы про збірникы «Малоруські народні пісні», «Малоруські народні перекази». Дописовав з І.
Драгоманов посылал этнографические и фольклорные материалы и сборники «Малоруські народні пісні» , «Малоруські народні перекази» .Кралицкий переписывался с Иваном Франко, который опубликовал некоторые записи Кралицкого в журнале «Життя і слово».
Франком, котрый друковав окремы працї Кралицького в журналї «Життя і слово». Друковався у вшыткых закарпатьскых выданях. Особлива є ёго заслуга в збераню і публікації памяток давнины, етноґрафічных і фолклорных матеріалів.
Категории
Одказы
Анатолий Кралицкий
Анатолій Кралицькый
До последних дней своей жизни был на сцене, и в больницу его увезли с репетиции постановки пьесы М. Горького "На дне" в Руском-Крстуре, а на следующий день, 12 февраля 1966 г., там же умер.[1]
До остатнього дня быв на сценѣ, бо до шпиталю у Вербасѣ одвезли го з пробы театралного фалата "На днѣ" Максима Горького в Керестурѣ, а на другый день, 12. фебруара 1966, там умер.[4]
Посмертная память
Честь памяти
В его память, начиная с 1969 г., в городе Руски-Крстур ежегодно проходит театральный фестиваль "Драмски мемориял Петро Ризнич Дядя".
Йому на честь и памятку од 1969. року в Руском Керестурѣ ся одбывать каждорочный театралный фестивал Драмски мемориял Петро Ризнич Дядя.
Его имя носит некогда любительский, а ныне профессиональный "Руски народни театер Петро Ризнич Дядя" в г Руски-Крстур.[1][2]
Його имя несе колись аматерскый, а днесь професионалный Руски народни театер Петро Ризнич Дядя в Керестурѣ.[1][2]
Литература
Жерела и одказы
Примечания
Референции
Пётр Иванович Ризнич, псевдоним Петро Ризнич Дядя, *28 апреля 1890, Брацлав, Российская империя – 12 февраля 1966, Врбас, Воеводина, Югославия — югославский актёр, режиссёр, педагог и культурно-общественный деятель-русофил украинского происхождения, внесший вклад в культуру воеводинских русинов.[1]
Петро Ризнич Дядя, *28. апрѣль 1890, Брацлав, Российска империя – †12. фебруар 1966, Вербас, Войводина, Югославия — актер, режисер, педагог и културный дѣятель меджи войводинскыма Русинами.[1]
Родился в Брацлаве (ныне Немировский район, Винницкая область).
Еще в гимназиалны рокы зачав ся интересовати театром.
Ещё во время обучения в гимназии в г. Бучач начал интересоваться театром. После революции, к которой отнёсся негативно, бежал в занятый белыми Крым и оттуда эмигрировал в Югославию. Поселился в Дубровнике.[1]
По револуции, котру стрѣтив неприязно, з бѣлов российсков емиграциов в року 1919 через Крым емигровав и найшов ся в Дубровнику.[1]
По словам его отца, их род происходил из Дубровника, однако там Ризнич не смог найти родственников или однофамильцев, и в конце концов оказался в городе Врбас, где проживала крупная община руснаков, чьи предки начали переселяться на сербские земли из Закарпатья в 18-19 вв. Во Врбасе окончил 6-месячные курсы живописи.
В Дубровнику, як му повѣдав отець, было корѣня их родины, та имив ся гледати в городѣ и в околици, але ту родину з призвиском Ризнич не нашов. Наконець одышов до Вербасу, меджи Русины. Во Вербасѣ абсолвовав 6-мѣсячны малярьскы курзы, а же добрѣ знав русскый язык и мав практику роботы в театрѣ, достав роботу учителя русского языка, мальованя и ручной роботы, а слободный час оддавав театралному аматеризму.
Устроился на должность учителя русского языка, живописи и ручной работы, а в свободное время занимался любительскими театральными постановками вместе с учениками гимназии в Русском Керестуре. Там же получил известность в общине под псевдонимом „Дядя“.
Зоз школярами керестурской гимназии у позашколный час рихтовав театралны представы. На його властне жаданя колегове и театралны аматере го ословльовали русскым назвиском „дядя“ (по сербскы ујко а по руснацкы бачи).
Позднее окончил юридический факультет в Суботице.[1]
Высокошколску диплому зыскав на Правной факултѣ в Суботици.[2]
Во Врбасе познакомился с учительницей той же школы по имени Цецилия Шанта, дочкой местного состоятельного крестьянина-русофила.
Во Вербасѣ спознав ся з краснов колегыньов, учительков Цецилиов, дѣвков заможного вербасского газды и твердого русофила Шанты.
Несмотря на бедность Ризнича, тот произвёл впечатление на будущего свекра тем, что продвигал русскую культуру и в то же время быстро освоился с местными обычаями и бачванским диалектом.
Хоть Ризнич не мав жадного капитала, але свому будучому свекрови залюбив ся тым, же быв з России и обыв ся меджи Руснаками.
В семье родились дочь Надежда и сын Павле.[1]
З Цецилиов створили родину и мали дѣвку Надежду и сына Павла.[3]
Когда в 1945 г. в г. Руски-Крстур была основана "Руска матка", Ризнич возглавил в этой культурной ассоциации секцию любительского театра, занимался обучением будущих режиссёров и актёров.
В року 1945 в Керестурѣ была основана Руска матка, Ризнич став ся там ведучым театралного аматеризма. Учив будучых аматерскых режисерох и актерох зоз вшиткых русинскых осад.
В Куцуре, Крестуре и Врбасе вместе с добровольцами из местной русинской общины поставил на сцене 51 пьесу. Кроме того, также поставил на сербском языке в Врбасе и Куле немало пьес.
В Коцурѣ, Керестурѣ и Вербасѣ з русинскыма аматерами поставив на сцену 51 театралный фалат а паралелно по сербскы во Вербасѣ и Кулѣ поставив значне число театралных представ и выховав цѣлу плеяду актерох-аматерох.
Воспитал ряд актёров. Ушёл на пенсию с педагогической работы в 1958 году.
З учительской роботы пензионовав в року 1958, але его режисерску карьеру перервала лем смерть.
Скончался 12 февраля 1966 г. Похоронен на кладбище г. Врбас.[1]
Умер 12. фебруара 1966. Погребеный на вербасском теметовѣ.[1]
Культурная деятельность
Робота в културѣ
За 37 лет своей деятельности в Югославии Петро Ризнич Дядя осуществил 226 театральных постановок и обучил 1175 актёров, танцовщиков (танцовщиц) и певцов (певиц).
За 37 рокы роботы в тогдышной Югославии Петро Ризнич Дядя поставив 226 театралны фалаты ай выучив 1 175 аматерскых актерох, танечникох и спѣвакох.
В различных русинских общинах выступал не только как режиссёр, но и как хорист и руководитель фольклорных секций.
В розличных русинскых локалитах робив не лем як режисер, але и як хориста и руководитель фолклорных секций.
Для своих постановок сам разрабатывал сценографию, декорации, маски, часто и сам был актёром, писав и адаптировал драматические тексты.
Про свои постановкы сам выробляв сценографию, декор, маскы, часто и сам быв актером, писав и адаптовав драмовы тексты.
Кроме театра для взрослых, также основал в Руском Крстуре кукольный театр для детей.
Окрем театра про старшых, в Керестурѣ основав и бабковый, дѣточый театер.
Закарпатская областная филгармония, седлиско заслуженного коллектива
Закарпатска областна филгармония, сѣдлиско заслуженого колектива
Закарпатскый народный хор (официално: Заслуженый академичный Закарпатскый народный хор) — професионалный умѣлецкый ансамбл спѣву и танцю, створеный в Ужгородѣ 25. септембра 1945 под тогдышнов назвов: Закарпатскый ансамбл пѣснѣ и танцю, а уже в року 1947 быв реорганизованый на Закарпатскый народный хор. По 12 роках достав титул заслуженого, а по далшых 50 роках — академичного.[1][2]
Закарпатскый народный хор, официално: Заслуженый академичный Закарпатскый народный хор — професионалный умѣлецкый ансамбл спѣву и танцю, створеный в Ужгородѣ 25. септембра 1945 под тогдышнов назвов: Закарпатскый ансамбл пѣснѣ и танцю, а уже в року 1947 быв реорганизованый на Закарпатскый народный хор. По 12 роках достав титул заслуженого, а по далшых 50 роках — академичного.[1][2]
В настоящее время коллектив с юридическим статусом Коммунальное Заведение Культуры "Заслуженный академический Закарпатский народный хор" Закарпатского областного совета от септембра 2006 ведет Наталия Петий-Потапчук.
В сучасности колектив з юридичным статусом (укр.) Комунальний Заклад Культури "Заслужений академічний Закарпатський народний хор" Закарпатської обласної ради од септембра 2006 веде Наталия Петий-Потапчук.
Это единственный в Украине профессиональный коллектив, который пропагандирует и развивает умение народностных меньшинств закарпатского края. [1][2]
Е то единый в Украинѣ професионалный колектив, якый пропагуе и розвивать умѣня народностных меншин закарпатского края.[3][2]