Mariya Maruneviç - Mariya Maruneviçi andılar. Küçük ayın 15-dä tamamnandı bir yıl nicä raametli oldu Mariya MARUNEVİÇ, gagauzların anılmış bilim hem politika insanı.
Mariya Maruneviç (25 Ekim 1937 - 15 Şubat 2004) Eski Gagavuzya Kültür ve Eğitim İşleri Bakanı, Gagavuz Türklerinin kültürü ve tarihi ile ilgili çalışmalar yapmış ve Gagavuzya'ya özerk statü kazandırmakta büyük rol oynamış bilim insanı ve siyasetçi.


Nenets Özerk Okrugu Ненецкий автономный округ Ненёцие автономной ӈокрук Nenets Özerk Okrugu Bayrağı Nenets Özerk Okrugu Arması Gimn: Nenets okruu gimn Yönetim Ülke: Rusya Federal Bölge: Kuzeybatı Rusya Federal Bölgesi Ekonomik Bölge: Kuzey ekonomik bölgesi Başkent: Naryan-Mar Başkan: İgor Fyodorov
Nenets Özerk Okrugu Ненецкий автономный округ Ненёцие автономной ӈокрук Nenets Özerk Okrugu Bayrağı Nenets Özerk Okrugu Arması Milli Marş: Nenets Özerk Okrugu Milli Marşı Konum Nenets Özerk Okrugu Nenets Özerk Okrugu Yönetim Ülke: Rusya Federal Bölge: Kuzeybatı Rusya Federal Bölgesi Ekonomik Bölge: Kuzey ekonomik bölgesi Başkent: Naryan-Mar Başkan: İgor Fyodorov Genel bilgiler Yüzölçüm: 176.700 km² (68.224 sq mi) Nüfus: 41.546 - Rusya içinde: 29 - Şehir nüfusu: %69,7 - Köy nüfusu: %30,3 - Yoğunluk: 0 /km² (1 /sq mi) Diğer bilgiler Dili: Nenetsçe ve Rusça Kuruluş tarihi: 4 Kasım 1920 Kodu: 18 ISO 3166-2:RU: RU-UD Resmi internet sayfası: http://www.adm-nao.ru/

Nenets okruu - rusiye'ye baalıdır.
Nenets Özerk Okrugu (Rusça: Нене́цкий автоно́мный о́круг, Nenetskiy avtonomnıy okrug; Nenetsçe: Ненёцие автономной ӈокрук) ya da Nenetsya, Arhangelsk Oblastı'nda bulunan bir özerk okrug olarak Rusya Federasyonu'na bağlı bir federal bölge.

Başkenti Naryan-Mar'dır.
Merkezi Naryan-Mar'dır. Bu okrugda Nenetsçe, Rusça'yla birlikte resmî statüse sahiptir.

1229'da işgalci Moollarla savaştı.
1229'da işgalci Moğollarla savaştı.

Kıpçaklar Moollara karşı isyan etti.
Kıpçaklar Moğollara karşı isyan etti.

Birkaç Tatar ve Nogay efsanäsinde bahsedilir, bazı göçäbä boyular ondan soyunu iddia eder.
Birkaç Tatar ve Nogay efsanesinde bahsedilir, bazı göçebe boyular ondan soyunu iddia eder.

Muiin el-Din Hasan Sıczi Çişti ya da Hoca Garip Nevaz, 13. yüzyılda bir Fars köklü Müslüman ilahiyatçı, fakih, alım, zahit, Veli, mutasavvıf. Allah'ın iradesiylä en çok keramatlärı yaptı. O Ajmer'da Ajmer Şerif Türbesinä, defnädildi. lim, zahit, veli, mutasavvıf.
Muîîn el-Dîn Hasan Sıczî Çiştî veya Hoca Garip Nevaz, 13. yüzyılda bir Fars kökenli Müslüman ilahiyatçı, fakih, âlim, zahit, veli, mutasavvıf.

Allah'ın iradesiyenççok ok keramärl ri yaptı.
Allah'ın iradesiyle birçok kerametleri yaptı.

Babası Seyyid Gıyaseddin'in ölümü üzerindä genc bir yetim oldu.
Babası Seyyid Gıyaseddin'in ölümü üzerine genç bir yetim oldu.

Her iki ebeveyn tarafından dä Hz.
Her iki ebeveyn tarafından da Hz.

Manevi selafi Osman Haruni'ydi ve Bahtiyar Kaki, manevi halefi olarak atardı.
Manevi selafi Osman Harunî'ydi ve Bahtiyar Kakî , manevi halefi olarak atardı.

Onun gibi mutasavvıfläri Hindistan'da İslam'ın yayılmasına yardımcı oldu.
Onun gibi mutasavvıfleri Hindistan'da İslam'ın yayılmasına yardımcı oldu.

Venedikli Hasan 1577'dän 1580'e ve 1582'den 1587'ye kadar Cezair naiplii yapmış kişidir.
Venedikli Hasan 1577'den 1580'e ve 1582'den 1587'ye kadar Cezayir naipliği yapmış kişidir.

Bir Venedikli köle olarak İstanbul'da Cezair valisi ve Kaptan Paşa iken Kılıç Ali Paşa'ya hizmet etti.
Bir Venedikli köle olarak İstanbul'da Cezayir valisi ve Kaptan Paşa iken Kılıç Ali Paşa'ya hizmet etti.

West Chester Universiteti (İngilizce: West Chester University), Amerika Birleşik Devletlärinin Pensilvanya eyaletinin West Chester kasabasında devlet universiteti.
West Chester Üniversitesi (İngilizce: West Chester University), Amerika Birleşik Devletleri'nde Pensilvanya eyaletinin West Chester şehrinde bulunan devlet üniversitesi.

Mustafa Kemal Atatürk (1881 - 10 Kasım ay 1938), Türk askeri, politika adamı.
Mustafa Kemal Atatürk[lower-alpha 3] (1881[lower-alpha 4] - 10 Kasım 1938), Türk asker ve devlet adamıdır.

Türkiyenin ilk prezidentı ve Türkiye Respublikası kurucusu.
Türk Kurtuluş Savaşı'nın başkomutanı ve Türkiye Cumhuriyeti'nin kurucusudur.

Enver Paşa (Osmanlıca: انور پاشا, doğum adı: İsmail Enver, اسماعيل انور‎; 23 Kasım ayı 1881 – 4 Orak ayı 1922), Osmanlı Askeri ve politika adamı.
Enver Paşa (Osmanlıca: انور پاشا, doğum adı: İsmail Enver, اسماعيل انور‎; 23 Kasım 1881 – 4 Ağustos 1922), Osmanlı İmparatorluğu'nun son yıllarında etkin olan Osmanlı askeri ve siyasetçisi. İttihat ve Terakki Cemiyeti'nin önemli önderleri arasında bulunmuş, 1913'te Bâb-ı Âli Baskını adı verilen askeri darbeyle cemiyetin iktidara gelmesini sağlamış, 1914'te Almanya ile askeri ittifaka önayak olarak Osmanlı Devleti'nin I. Dünya Savaşı'na girmesine öncülük etmiş, savaş yıllarında Harbiye Nazırı ve Başkumandan Vekili sıfatıyla askeri politikayı yönetmiştir. Bu savaş sırasında meydana gelen Ermeni tehcirini hazırlayanlardan biridir.[2] I. Dünya Savaşı'nın yenilgi ile sonuçlanması üzerine, Almanya ve Rusya'da Türk halklarının bir araya getirilmesi amaçlı pek çok mücadelede bulunmuştur.

Osmanlının İstanbul Kasabasında 1881-ci yılda duudu ve Orak ayının 4-dä, Türkistan Avtonom Sovyet Sosyalist Respublikasında bolşeviklerle cenk ederken raametli oldu.
Orta Asya’da Basmacı Hareketi'nin başına geçerek Bolşeviklere karşı savaşmıştır. 4 Ağustos 1922'de bir çatışma esnasında Bolşevikler tarafından öldürülmüştür.

Enver Paşa, Babası Hacı Ahmet Paşa ve kardaşı Nuri Paşa (Killigil)
Enver Paşa, Babası Hacı Ahmet Paşa ve kardeşi Nuri Paşa (Killigil)

23 Kasım ayı 1881-cu yılda İstanbulda duudu.[1] Babası Hacı Ahmet Paşa, annesi Ayşe Dilara Hanımdır.
23 Kasım 1881'de İstanbul Divanyolu'nda dünyaya geldi.[3][4][5] Babası bayındırlık teşkilatında inşaat teknisyeni Hacı Ahmet Paşa (kendisi aynı zamanda Malta sürgünlerindendir),[6] annesi Ayşe Dilara Hanım'dır.[7] Annesi Kırımlı bir Türk'tür[8], Baba tarafından soyu Gagavuz Türklerine dayanır.[9][10][11] Ailenin 5 çocuğundan en büyüğüdür.[12] Önce Nafia Nezareti (Bayındırlık Bakanlığı)'nda fen memurluğu yapan daha sonra Surre Emini (Surre-i Hümâyûn Alayı Emini) görevine getirilen ve sivil paşalığa yükselen Hacı Ahmet Paşa'nın tayinleri nedeniyle çocukluğu farklı şehirlerde geçti. Kardeşleri Nuri (Nuri Paşa-Killigil), Kâmil (Killigil-Hariciyeci), Mediha (General Kazım Orbay ile evlenecektir) ve Hasene'ydi (Selanik Merkez Kumandanı Nazım Bey ile evlenecektir).

Annesi Krımlı Türktür[2], Babasının soyu Gagauz Türklerindendir.[3] ayläda 5 uşaktan hen büüküdür.
Enver Paşa, Genelkurmay eski başkanlarından Kazım Orbay'ın da kayınbiraderiydi.

Türkistan Avtonom Sovyet Sosyalist Respublikası veya Türkistan ASSR, (Uzbek dili: Turkiston Avtonom Sovet Sotsialistik Respublikasi, Rus dili: Туркестанская Автономная Советская Социалистическая Республика) Rusya SFSC-dä 30 Çiçek ay 1918-dä kurulan Avtonom Sovyet Sosyalist Respublika.
Türkistan Özerk Sovyet Sosyalist Cumhuriyeti veya Türkistan ÖSSC, (Özbekçe: Turkiston Avtonom Sovet Sotsialistik Respublikasi, Rusça: Туркестанская Автономная Советская Социалистическая Республика) Rusya SFSC içinde 30 Nisan 1918'de kurulan Özerk Sovyet Sosyalist Cumhuriyeti.

Merkez Aziyada kurulmuş Sovyet respublika, hem "Türkistan" adla kurulmuş sovyete bağlı ilk büük Türk respublikasıdır.
Orta Asya'da ilk olarak kurulmuş Sovyet devleti, ayrıca "Türkistan" ismiyle kurulmuş SSCB'ye bağlı ilk büyük Türk devletidir.

Baş kasabası Taşkent'tir
Başkenti Taşkent'tir.

Mehmed (Osmanlıca: محمد ثانى) yaa Fatih Sultan Mehmed (30 Baba marta 1432 – 3 Hederlez ay 1481), Osmanlı İmparatorluğu 7-nci padişahıdır.
Mehmed (Osmanlıca: محمد ثانى) veya Fatih Sultan Mehmed (kısaca فاتح Fatih, d. 30 Mart 1432[1] – ö. 3 Mayıs 1481),[2][3] Osmanlı İmparatorluğu'nun 7. padişahıdır.

1444-1446 yıllarda hem 1451-1481 yıllardan padişaalık yaptı. 29 Hederlez ay 1453-de İstanbul'u fethetti.
İlk olarak 1444-1446 yılları arasında kısa bir dönem, daha sonra 1451'den 1481 yılında ölümüne kadar 30 yıl boyunca hüküm sürdü.

Türk dili hem Yunan dili, Latin dili, İvrit dili, Arap dili ve Fars dili laf eder.
29 Mayıs 1453'te İstanbul'u fethetti. İslam peygamberi Muhammed'in "Konstantiniyye elbet fetholunacaktır. Onu fethedecek komutan ne güzel komutan, onu fetheden ordu ne güzel ordudur." hadisine nâil olduğu için günümüzde Türkiye'nin ve Müslüman dünyasının bir kesiminde "kahraman" olarak kabul edilmektedir.[4] Anadilli olan Türkçe'nin yanında Yunanca, Latince, İbranice, Arapça ve Farsça olmak üzere beş yabancı dil bildiği söylenmektedir.[5][6]

Birinci Dünnää Cengi, 28 Orak ayı 1914-cü yılda başlayan hem 11 Kasım ayı 1918-ci yılda biten Evropa merkezli Dünnää savaşıdır.
Savaşın taraflarından olan Osmanlı İmparatorluğu'nda "Genel Savaş" anlamında Harb-i Umumi (Osmanlıca: حرب عمومی), halk arasında ise Seferberlik olarak adlandırılmıştır. Amerika Birleşik Devletleri savaşa girinceye kadar savaş, ABD'de Avrupa Savaşı olarak anılmıştır.[kimin tarafından?][3] Zamanın büyük güçleri,[4] İtilaf ve İttifak adlarıyla iki tarafa ayrılarak savaşta yer almışlardır: İtilaf Devletleri; Birleşik Krallık, Fransa Cumhuriyeti ve Rus İmparatorluğu arasındaki Üçlü İtilaf merkezlidir. İttifak Devletleri; Alman İmparatorluğu, Avusturya-Macaristan İmparatorluğu ve İtalya Krallığı arasındaki Üçlü İttifak merkezlidir; fakat Avusturya-Macaristan anlaşmaya karşı saldırıya geçtiği için İtalya savaşa girmemiştir.[5] Bu ittifaklar yeniden yapılanmış (İtalya, İtilaf Devletleri’nin tarafına geçmiştir) ve yeni devletlerin savaşa girmesiyle genişlemiştir.