Karisto Kymijärvi aintziraren ertzean dagoen Lahti hiriko auzoa da. [1] 1956ra arte, Karisto Nastola udalerriarena zen. [2] [3] Karistotik gertu Karisma merkataritza zentroa dago, Järvenpää udalerrikoa den arren.
Karisto on asuinalue Lahdessa Kymijärven rannalla.[1] Kariston asuinalue kuului vuoteen 1956 asti Nastolaan.[2] Historiallisesti Karisto käsittää Karistonmäen sekä rannan[3], mutta myöhemmin Lahden kaupunki uudelleen nimesi Kolavan sekä entisen Hollolan kylän Järvenpään myös Karistoksi.[4] Kariston lähellä on Järvenpään alueeseen kuuluva kauppakeskus Karisma.[5]


Karistoren hazkundearen arrazoia izan da Lahtiko populazioarentzat etxe bakarreko lursail asko eskaintzea .
Kariston tarkoituksena on mahdollistaa Lahdelle kyky tarjota runsaasti pientalotontteja. Aikaisempina vuosikymmeninä Joutjärveltä itään Nastolan Villähteelle päin ei kaavoitettu, vaan huomattava osa pientalotonttien kysyjistä siirtyi Hollolaan, jonka kasvu on ollut voimakasta Kukkilan ja Kalliolan alueilla.lähde?

18. mendearen amaieratik gune populatua izan da Karisto, eta bertako.
Karistossa on ollut asutusta jo 1700-luvun loppupuolelta asti. Historiallisesti merkittävimpänä Kariston alueen asuttajana on toiminut Kariston suku. 1900-luvun puolivälissä Kariston mäeltä siirryttiin rakentamaan kohti Kariston rantaa.

Karisto familia izan da izena eman ziona.
Rantatontit jaettiin pitkiksi ja kapeiksi tonteiksi, jotta rantatontteja riitti mahdollisimman monelle. Ranta-alue oli asumatonta korpea, joka raivattiin käsin vuosikymmenen aikana asutetuksi huvila-alueeksi. Kaikki ranta-alueet Leponiemestä, Heinäniemeen ja aivan Sudenniemen vastapäähänkin saakka olivat jo 1950-luvun loppupuolella raivattu ja rakennettu täyteen.

20. mendearen erdialdean, Karisto izeneko muinotik eraikitzen hasi ziren itsasorantz, hondartzarantz.
Rannan valmistuttua alueen miljööstä tuli hyvin regionalistinen. Kariston arkkitehtuurissa pysyttiin kaukana funktionalismin suuntauksesta sillä useat talot dekoroitiin ornamenteilla, jonka vuoksi alueen arkkitehtuuri edustaa seesteisesti historismia.

Hondartzako inguruak lursail luze eta estuetan banatu ziren, ahalik eta jende gehienentzako etxeak egiteko aukera egon zedin.
Suuressa osassa Kariston taloissa viljeltiin ja taloissa oli myös eläimiä kuten nautoja, hevosia, kanoja ja sikoja. Kulkuyhteyksiä Karistosta Lahteen ja muualle oli monenlaisia. Karistosta toimi tie Villähteelle, joka meni Huikon alueen läpi.

Gune guztiak eraikita zeuden jada 1950eko hamarkadaren amaieran.[1]
Karistosta kuljettiin veneellä Myllypohjaan, josta oli junayhteys sekä Lahteen, että Heinolaan. Päätienä Karistossa toimi Karistontie, joka tätäpäivää on muuttunut Karistonkaduksi.[6]

Karisto zerbitzu zentroa, 2010eko udazkenean ireki zen eta herriko haurreskola eta eskola hartzen ditu. Parrokia bat ere bada jarduerak antolatzen dituena.
Karistossa sijaitsee muun muassa syksyllä 2010 avannut Kariston palvelukeskus, jossa toimivat Kariston päiväkoti ja Kariston koulu.[7][8][9][10] Lisäksi alueella on yksityinen päiväkoti (Touhula Karisto).[11] Myös seurakunta on järjestänyt kerhotoimintaa alueella.