Asan Sabri Ayvazov (1878—1938) — qırımtatar yazıcı, edebiyat tenqitçi, oca, cemaat erbabı.
Hasan Sabri Ayvazov (1878-1938) Kırım Tatarı yazar, edebiyat eleştirmeni, hoca, toplum erbabı.


1878 senesi mayısnıñ 6-sında Alupkada fuqare köylü ailesinde doğdı.
6 Mayıs 1878'de Alupka'da yoksul bir ailenin çocuğu olarak doğdu.

1889 senesi Alupkadaki başlanğıç mektebini bitirgen soñ İstanbulda 1892—1896 ss. pedagogik institutında oqudı[1]. Türkiyede oquv yıllarında İsmail Gasprinskiyniñ «Terciman» gazetasında, İstanbul ve Baku matbuatlarında maqaleleri basıldı.
1889 yılında Alupka'da ilkokulu bitirdikten sonra İstanbul'da 1892 ve 1896 yılları arasında pedagoji enstitüsünde okudu.[1] Türkiye'deki eğitim yıllarında İsmail Gaspıralı'nın "Tercüman" adlı gazetesinde İstanbul ve Bakü yayınlarında makaleleri basıldı.

Qırımğa kelgen soñ oğlan ve qızlar içün Alupkada yañı mektep açtı.
Kırım'a geldikten sonra erkek ve kız çocuklar için Alupka'da yeni okul açtı.

Esap, coğrafiya, grammatika, qırımtatar tili derslerini o mektepte alıp bardı.
Matematik, coğrafya, gramer, Kırım Tatarca derslerini o okulda verdi.

(türkmence: ) "Türkmen Yurt TV" – Türkmenistan içün azatlıq ve demokratiya isteyen, haberleri ve gerçekleri halqnen paylaşmaq isteyen bir TV.
Turkmen Yurt TV (türkmence: Türkmen Ýurt TW ) "Türkmen Yurt TV" – Türkmenistan için özgürlük ve demokrasi isteyen, haberleri ve gerçekleri halkla paylaşma isteyen bir TV.

Onda işleyen çoqu kişi Siyasetçi.
Orada işleyen çoğu kişi Siyasetçi.

: https://m.youtube.com/channel/UCUi6UECq7bUZCBBN1MLejGQ
YouTube: https://m/s.youtube.com/channel/UCUi6UECq7bUZCBBN1MLejGQ

: https://m.vk.com/turkmenyurttv
VK: https://m/s.vk.com/turkmenyurttv

"Bizim haqqında" bölüminde yazğanları (türkmence):
Web sitesindeki "Bizim hakkında" bölümünde yazdıkları (türkmence):

-{“Türkmen Yurt TV” - Türkmenistanda bolup geçýän wakalara hakyky, obýektiw syn berýär.
“Türkmen/Türkmen Yurt TV” - Türkmenistan'da olup geçýän wakalara hakyky, obýektiw syn berýär.

Aboveokardaky meselelere ýetmek üçin, Türkmenistanyň wekilleri bilen, şeýle hem mümkin boldugyça döwletiň içindäki adamlary çekmek üçin programmalar geçirilýär.
Aboveokardaky meselelere ýetmek üçü, Türkmenistanyň wekilleri bilen, şeýle hem mümkin boldugyça döwletiň içindäki adamlary çekme üçü programlar geçirilýär.

Bu maksatnama halkara guramalarynyň wekilleri, adam hukuklary guramalary, aklawçylar we sebitdäki hünärmenler hem çagyrylýar.
Bu maksatnama uluslararası guramalarynyň wekilleri, adam hukuklary guramalary, aklawçylar we sebitdäki hünärmenler hem çagyrylýar.

“Türkmen Yurt” teleýaýlymy, ykdysadyýet, syýasat, medeniýet, jemgyýetçilik ýagdaýy, jyns gatnaşyklary, saglygy goraýyş, tussaglaryň hukuklary we azatlyklary, şeýle hem Türkmenistanyň türmelerindäki ýagdaýa baha bermek boýunça bilermenlere baha berýär.}-
“Türkmen/Türkmen Yurt” teleýaýlymy, ykdysadyýet, syýasat, medeniýet, jemgyýetçilik ýagdaýy, jyns gatnaşyklary, saglygy goraýyş, tussaglaryň hukuklary we azatlyklary, şeýle hem Türkmenistanyň türmelerindäki ýagdaýa baha sürme boýunça bilermenlere baha berýär.

: https://turkmenyurt.tv/en
Web site: https://turkmenyurt.tv/in

: https://m.facebook.com/turkmenyurttv
Facebook: https://m/s.facebook.com/turkmenyurttv

: https://www.instagram.com/turkmenyurttv/
Instagram: https://www.instagram.com/turkmenyurttv/

Kimya, maddeniñ yapısını, hususiyetleriñi, birikmesiñi, tesirleşmeleriñi, kimyaviy reaktsiyalarıñı tetqiq ve tatbiq etken ilimdir.[1][2]
Kimya, maddenin yapısını, özelliklerini, birleşimini, etkileşimlerini, tepkimelerini araştıran ve uygulayan bilim dalıdır.[1][2] Kimya bilimi daha kapsamlı bir ifadeyle, maddelerin özellikleriyle, sınıflandırılmasıyla, atomlarla, atom teorisiyle, kimyasal bileşiklerle, kimyasal tepkimelerle, maddenin hâlleriyle, moleküller arası ve moleküler kuvvetlerle, kimyasal bağlarla, tepkime kinetiğiyle ve kimyasal dengenin prensipleriyle ve benzeri konularla ilgilenir. Kimya'nın en önemli dalları arasında analitik kimya, anorganik kimya, organik kimya, fizikokimya ve biyokimya sayılır.

Umumiy
Genel

Şahsiy
Özel

Menba
Kaynakça

Şenay Aybüke Yalçın (1994 - 2017), PKK tarafından öldürülen Türk Muallim.[1]
Şenay Aybüke Yalçın (1994 - 2017), PKK tarafından öldürülen Türk öğretmen.[1]

Şenay Aybüke Yalçın, Batman'ın Kozluk ilçesinde 9 Haziran 2017'de Belediye Başkanı Veysi Işık’ın aracına yönelik PKK saldırısında, karne dağıttıktan sonra evine gittiği sırada yaralandı ve kaldırıldığı hastanede hayatını kaybetti.[1][2][3][4][5][6] Ölümü sonrasında mezun olduğu üniversitenin orkestra salonuna adı verildi.
Şenay Aybüke Yalçın, Batman'ın Kozluk ilçesinde 9 Haziran 2017'de Belediye Başkanı Veysi Işık’ın aracına yönelik PKK saldırısında, karne dağıttıktan sonra evine gittiği sırada yaralandı ve kaldırıldığı hastanede hayatını kaybetti.[5][6][7][8][9][10] Ölümü sonrasında mezun olduğu üniversitenin orkestra salonuna adı verildi.

Ailesi de kemanını buraya bağışladı.[7]
Ailesi de kemanını buraya bağışladı.[11]

2005 yılı başı köre internetniñ qısımlı haritası.
İnternet haritası. Her bir çizgi IP adreslerini temsil eden iki düğüm (node) arasında çizilmiştir. Çizgilerin uzunluğu IP adresleri arasındaki gecikmeyi temsil eder.

Opte Project
Bu çizim C sınıfı ağların yaklaşık %30'unu temsil eder. Renk kodları, çizgilerin RFC 1918 kodlarını temsil eder.

İnternet, kompyuter sistemlerini birbirine bağlağan bütün dünya elektron alâqa ağıdır. [1]. İnternet, çeşitli kabel, optik ve kabelsiz tehnologiyaları qullanıp birbirine bağlı milyonlarca yerli ve global şahsiy , umumiy, akademik, iş ve ükümet ağından oluşqanı içun ağlar ağı olıp da adlandırıla.[2] Bazen internet yerine net sözü de qullanılır.[3]
İnternet, bilgisayar sistemlerini birbirine bağlayan elektronik iletişim ağıdır.[1] TDK, İnternet sözcüğüne karşılık olarak genel ağı önermiştir.[2] İnternet yerine zaman zaman sadece net sözcüğü de kullanılır.[3]

Alma ya da Elma (Malus domestica), gül picimliler (Rosaceae) familyasından kültürü yapılan bir meyve türü.
Elma (Malus domestica), gülgiller (Rosaceae) familyasından kültürü yapılan bir meyve türü.

Elma üretimi – 2019 Ülke (Milyon ton) Çin 42.4 ABD 5.0 Türkiye 3.6 Polonya 3.1 İran 2.4 İtalya 2.3 Dünya 87.2 Kaynak: Birleşmiş Milletler FAOSTAT[1]
Elma üretimi – 2019 Ülke (Milyon ton) Çin 42.4 ABD 5.0 Türkiye 3.6 Polonya 3.1 İran 2.4 İtalya 2.3 Dünya 87.2 Kaynak: Birleşmiş Milletler FAOSTAT[3]

2019'da Dünya elma üretimi 87 milyon ton idi ve Çin toplamın %49'unu üretiyordu (tablo).[1] İkincil üreticiler Amerika Birleşik Devletleri ve Türkiye idi.[1]
2019'da Dünya elma üretimi 87 milyon ton idi ve Çin toplamın %49'unu üretiyordu (tablo).[1] İkincil üreticiler Amerika Birleşik Devletleri ve Türkiye idi.[3]

Taşlı ve kireçli toprağı sevmez.[1]
Taşlı ve kireçli toprağı sevmez.[2]

İndistan cevizi
Hindistan cevizi

İndistan cevizi (Cocos nucifera), palmiyegiller (Arecaceae) familyasından tropik bölgelerde yetişken meyvası aşalğan bir palmiye türü.
Hindistan cevizi (Cocos nucifera), palmiyegiller (Arecaceae) familyasından tropik bölgelerde yetişen meyvesi yenen bir palmiye türü.