Земо Никози Архангел сиркәүе ( Грузия:მთავარანგელოზის ზემო ეკლესია ნიქოზის), Шида Картлиҙан көнсығышҡа ҡарай Үҙәк төбәктә, Гори ҡалаһында урынлашҡан унынсы быуат грузин православ сиркәүе.
L'Església Zemo Nikozi de l'Arcàngel (en georgià:ზემო ნიქოზის მთავარანგელოზის ეკლესია), és un edifici de l'església Ortodoxa Georgiana del segle X al municipi de Gori, en la regió centre-oriental de Xida Kartli (Geòrgia).
Грузияның милли әһәмиәттәге мәҙәни ҡомартҡылары исемлегенә индерелгән.
Està inscrit en la llista de Monuments Culturals destacats de Geòrgia.[1]
Был көмбәҙ менән ҙур булмаған ғибәҙәтхана Земо Никози ауылында, Лиахви йылғаһының уң яҡ ярында, иҫке зыяратта урынлашҡан.
És una petita església amb cúpula que es troba en el que avui és el poble de Zemo Nikozi, a la part superior de l'assentament històric de Nikozi, a la riba dreta del Gran riu Liakhvi, en un antic cementiri, a uns 100 m. al sud de l'església Zemo Nikozi de la Deïtat.
Көньяҡ Осетияның конфликт зонаһына бик яҡын булып, сиркәү рус-грузин һуғышын һәм 2008 йылдың авгусын кисерә, быд сиркәү комплексына байтаҡ зыян килтерә.
En estar molt a prop de la zona de conflicte de Ossètia del Sud, l'església va sobreviure a la guerra ruso-georgiana d'agost de 2008, que va danyar greument parts de l'església del complex de la Deïtat.[2]
Архитектураһы
Arquitectura
Земо-Никози Архангел сркәүе - 8,5 × 5,3 м күләмендәге ҙур булмаған ҡоролма.
L'església Zemo Nikozi de l'Arcàngel és una petita estructura voltada de 8,5 × 5,3 m.
Квадрат эсендә тәре формала базальт таш блоктарҙан төҙөлгән.
És una forma de disseny de creu en quadrat, coneguda com kuppelhalle (rectangle voltat) i construïda amb blocs de pedra basàltica grisenca ben tallats.
Бина көнсығышҡа ҡарай ярым түңәрәк апсида менән тамамлана, ул һәр яҡтан ҙур булмаған нишаларға эйә.
La cúpula descansa sobre pilastres que sobresurten fortament de les parets longitudinals, el tambor de les quals està il·luminat per quatre finestres. L'edifici acaba en un absis semicircular a l'est, que té petits nínxols a cada costat.
Сиркәүгә көнбайыштан, көньяҡтан һәм төньяҡ яҡтан инергә мөмкин.
La transició de la badia quadrada al cercle de la cúpula s'aconsegueix a través de petxines.
Ишектәр пилястрҙар һәм ярым түңәрәк аркалар меннә биҙәлгән.
Es pot entrar a l'església a través tres portes disposades simètricament als braços oest, sud i nord.
Тыш яҡтан көмбәҙ ике ҙур булмаған колоннаға таянған аркалы пәрҙә менән биҙәлгән[1][2]
Les portes estaven adornades amb pilastres i arcs de mig punt que discorrien per damunt d'elles. L'exterior de la cúpula està adornat amb un arc cec sostingut per dues columnetes.[1][3]
Төньяҡ фасадтың ташында семәрҙәре бар, уның буйынса аждаһаны үлтереүсе һыбайлы Изге Георгий һүрәтләнгән. ә көмбәҙҙең нигеҙе, төньяҡҡа, рельефта стилләштерелгән өс арыҫланды алып бара. Урта быуат яҙыуында биш юлдан торған сиркәүҙең епископ Михаил тарафынан төҙөлөүе тураһында әйтелә.
La façana nord porta una talla en pedra que representa el genet Sant Jordi matant el drac i la base de la cúpula, al nord, porta tres lleons estilitzats tallats en relleu. Una inscripció de cinc línies en l'escriptura medieval georgiana asomtavruli al mur nord proclama que l'església va ser construïda pel bisbe Michael (Mikael), que és el mateix eclesiàstic commemorat en una inscripció de l'església de la Deïtat.
Саҡ ҡына өҫтәрәк тағы бер яҙыу бар. Тик ул ныҡ зыян күргән.
Just damunt hi ha una altra inscripció, ara molt danyada.
Ташта тәҙрә өҫтөндә көмбәҙҙән төньяҡҡа ҡарай ике арыҫлан фигураһы араһында дүрт юлда өсөнсө яҙыу бар, унда епископ Михаилдың туғаны Жанна (Иоване) телгә алына.
En una pedra sobre la finestra nord de la cúpula, entre dues figures de lleons, es troba la tercera inscripció, disposada en quatre línies, que esmenta el nebot del bisbe Miquel, Joan (Iovane).[1][4]
Дедоплис Миндори (грузин телендә: დედოფლის მინდორი: "королева туғайы"), көнсығыш Грузияның Шида-Картли төбәгендә, Кура йылғаһының үҙәнендә урынлашҡан археология объекты.
Dedoplis Mindori (en georgià: დედოფლის მინდორი, literalmente: «Prat de la Reina»), és un jaciment arqueològic en la regió est-central de Xida Kartli, Geòrgia.
Бер нисә ҡатламдан торған был урында таш ҡорамалдар, бронза һәм тимер быуатҡа ҡараған ҡәберлектәр, шулай уҡ төрлө урта быуат торалары табылған. II һәм I быуатҡа ҡараған дини ҡоролмалар комплексы айырыусы иғтибарға лайыҡ.
És un lloc de múltiples capes, en el qual s'han trobat algunes eines de pedra d'Acheulià i Mosterià, enterraments des de l'edat del Bronze tardà fins l'edat del Ferro, i diversos assentaments i enterraments de l'antiguitat clàssica i l'edat Mitjana.
Грузияның милли әһәмиәттәге мәҙәни ҡомартҡыһы исемлегенә индерелгән[1] . Дедоплис Миндори тигеҙлеге Арадетис Оргора тип аталған ҡурғандар төркөмө менән йәнәш ята. Археологик табылдыҡтар урындағы мәҙәниәттең баҡыр быуаттан алып Юғары урта быуаттарға тиклем бер нисә осорон үҙ эсенә ала.
De particular importància és un substancial complex del que alguna vegada van ser edificis religiosos, datats entre els segles II i I a.C., i inscrits en la llista dels Monuments Culturals destacats de Geòrgia..[1] La plana de Dedoplis Mindori es troba al costat d'un grup de monticles, conegut com Aradetis Orgora, on les troballes arqueològiques abasten diversos períodes de la seqüència cultural local, des del calcolític fins l'alta edat Mitjana.[2]
Һылтанмалар
Enllaç extern
Дедоплис Миндори яҡынса 25 квадрат километр майҙанды биләй.
Dedoplis Mindori és una plana que ocupa una àrea d'aproximadament 25 quilòmetres quadrats, uns 3 km a l'oest del poble d'Aradeti, municipi de Kareli. En el seu límit sud, on el riu Ptsa s'uneix al riu Kura a prop del poble de Doghlauri, està Aradetis Orgora, un grup de tres monticles, el dominant conegut com Dedoplis Gora («Pujol de la reina») que s'eleva a 34 m. sobre el riu. Una sèrie d'estudis de reconeixement arqueològic van explorar tant la plana com els monticles a les dècades de 1950 i 1960, però l'estudi arqueològic sistemàtic de l'àrea es va realitzar sota la direcció d'Iulon Gagoshidze de 1972 a 1982.
Уның көньяҡ осонда, Доглаури ҡалаһынан алыҫ түгел өс ҡурғандан торған Арадетис Оргора тора, ул Дедоплис тауы тип атала.
Les excavacions van revelar un extens complex d'edificis religiosos a Dedoplis Mindori i un complex de palau a Dedoplis Gora.
Системалы археологик тикшеренеүҙәр бында 1972 йылдан 1982 йылға тиклем Юлон Гогашидзе етәкселеге аҫтында алып барыла.
Les excavacions a Aradetis Orgora romanen en curs, com a part del projecte arqueològic georgià-italià de Xida Kartli, una col·laboració del Museu Nacional de Geòrgia i la Universitat Ca'Foscari de Venècia llançada l'any 2009.[3]
Быуат аҙағында комплекс янғында юҡҡа сыға.
A la fi del segle I, el complex va ser destruït per un incendi.
Урында табылған уҡ башаҡтары янғындың хәрби конфликт арҡаһында барлыҡҡа килеүен раҫлай.[1]
Aquesta datació és recolzada per l'evidència arqueològica combinada d'un complex de palau en la propera Dedoplis Gora: ceràmica, articles de bronze importats de l'Imperi romà i l'anàlisi de radiocarboni. Les puntes de fletxa trobades als dipòsits suggereixen que l'incendi va ser resultat d'un conflicte militar.[6]
Төҙөлөшө
Construcción
Миндори комплексы һигеҙ ҡорамдан, ике ишектән, торлаҡ биналарҙан һәм ярҙамсы ҡоролмаларҙан тора.
La porció central de la plana de Dedoplis Mindori està ocupada per un complex d'edificis religiosos, amb una àrea total de 4 ha (225 × 180 m). El complex consta de vuit temples, dues portes d'accés, habitatges i d'altres estructures accessòries, construïdes simultàniament d'acord amb un pla rectangular uniforme ben dissenyat.
Биналар 105 × 103 м ҙурлыҡтағы үҙәк ихата майҙанын уратып алған.
Els edificis, orientats al sud-nord, envolten un pati central quadrat, que mesura 105 × 103 m.
Стеналары кирбестән, таштан һалынған, черепица менән ябылған.
Tenien parets de maó de fang, amb sòcols de llambordes i, amb l'excepció del temple principal, estaven cobertes amb teules de terracota.
Ағас колонналары һәм ишектәре таш, ҡом менән эшләнгән һәм һырлап биҙәлгән.
Les columnes de fusta dels temples i les portes estaven coronades amb capitells de pedra arenosa, decorats amb elaborades talles.[1][2][3]
Төп ҡорам комплекстың көньяҡ өлөшөндә тора.
El temple principal es troba al'extrem sud del complex.
Бинаның төньяҡ өлөшөндә балкон менән ике колонналы портик урынлашҡан.
Amb una sala de columnes com a element arquitectònic central, el seu disseny està inspirat en una tradició arquitectònica aquemènida.
300 квадрат метр ҙурлыҡтағы төп бинала көмбәҙ аҫтында дүрт колоннаға таянған алтарь урынлаша.
El seu gran pòrtic de columnes obertes i la seva naos quadrada estan envoltades per una girola en tres costats.
Ҡорамдың диуарҙары фрескалар менән биҙәлгән.
A l'extrem nord de l'edifici hi ha un pòrtic de dues columnes amb balcó.
Бәләкәйерәк күләмдәге шул уҡ төҙөлөшлө ҡорам ихатаның төньяҡ ситендә урынлашҡан. Алты башҡа ҡоролма йәнәшәлә тора, уларҙың һәр береһе төп ҡорам менән ишек менән тоташҡан асыҡ күтәрмәле.
La naos, amb una àrea de 300 metres quadrats, allotjava un altar sota una cúpula, sostinguda per quatre columnes; el seu podi de tova ha sobreviscut fins l'actualitat. Les parets del temple havien estat enlluïdes i adornades amb |murals.
Төньяҡ-көнбайышҡа ҡарай 400 метр алыҫлыҡта һөнәрселәрҙең ауылы ҡалдыҡтары ята.
Un temple més petit de disseny similar es troba al límit nord del pati, amb un sostre de teules inclinades, el que li dóna una aparença «hel·lenístic».
[1][2][3].
Altres sis llocs de culte arquitectònicament més simples es troben a la vora, cadascun amb un pòrtic obert connectat a una naos quadrada amb una porta. Els edificis religiosos estan envoltats d'habitatges contemporanis, probablement per als qui van servir en el santuari. Més de 400 m al nord-oest, hi ha restes d'un assentament de treballadors de la construcció i artesans, així com un pou d'argila, amb una sèrie de ceràmiques descartades i trencades.[1][2][3]
Ломиса сиркәүе ( Грузия: ლომისა), изге Георгийға арналған урта быуат Көнсығыш Грузияның христина ғибәҙәтханаһы.
L'església de Lomisa (en georgià: ლომისა), és un santuari cristià medieval a l'est de Geòrgia, dedicat a sant Jordi. Es tracta d'una senzilla església de pedra construïda en el segle IX o X. Situada a uns 2.200 m sobre el nivell de la mar en una cresta muntanyosa, la conca entre les valls de Ksani i Aragvi, és el principal santuari de la província de Mtiulètia i de les comunitats veïnes, així com l'escenari d'un festival anual a la setena setmana després de la Pasqua, que inclou un sacrifici massiu d'animals.
Был ябай таш сиркәү IX йәки X быуаттарҙа төҙөлгән, диңгеҙ кимәленән яҡынса 2200 м бейеклектә ята. Грузияның милли әһәмиәттәге мәҙәни ҡомартҡыһы[1]
A causa de la seva importància històrica i cultural, l'església està inscrita en la llista de Monument Cultural destacat de Geòrgia.[1]
Теләктәр ҡабул булһын өсөн диндарҙар муйынына таҡҡан тимер сынйыр.
Cadena de ferro que els creients col·loquen penjada del coll per demanar un desig.
Сиркәү интерьерында XVI-XVI быуаттарҙың грузин телендәге текстары менән имәндән ағас ишек һаҡланған.
Lomisa apareix a moltes llegendes i contes populars locals. Es diu que l'església va ser construïda aquí per commemorar l'alliberació de 7.000 georgians de la captivitat de Coràsmia a través de la intervenció miraculosa de la icona de Sant Jordi que va arribar pujat en un bou anomenat Loma ("lleó").
Сиркәүҙә шулай уҡ иҫке тимер сынйыр һаҡланған, уны диндарҙар муйынына тағып алалар һәм теләктәренең ҡабул булыуын һорайҙар[1][2]
Una altra llegenda diu que un capità d'un destacament reial, va enfurismar a la icona, quan va tallar la porta de l'església per fer llenya: els soldats es van tornar cecs i la seva vista no va va regressar fins que el capità va prometre donar una porta de ferro a l'església. A l'interior de l'església es conserva una porta de fusta de roure recoberta dels textos georgians dels segles XVI-XVII. L'església també compta amb una antiga cadena de ferro que els creients col·loquen penjada del coll i recorren voltant el santuari tres vegades en sentit contrari a les agulles del rellotge per complir una promesa o demanar un desig.[4][5]
Ломисала урындағы халыҡ һуғыш һәм тыныслыҡ һорауҙары буйынса йыйыа торған булған.
Lomisa ha estat històricament el santuari cristià més sagrat per als muntanyencs georgians orientals i el seu jurament més vinculant va ser el de Sant Jordi de Lomisa,[6] Fou el lloc on els vilatjans es reunien i deliberaven sobre els assumptes de la guerra i la pau. L'església gaudia del patrocini de la reialesa i la noblesa georgianes,[2] i també semba haver tingut servidors. A la dècada de 1320, el rei Jordi V de Geòrgia es va aturar a Lomisa per resar davant de sant Jordi quan regressava d'un viatge al congost de Darial.
Сиркәүҙең иҫән ҡалған ҡайһы бер әйберҙәре һаҡлау өсөн хәүефһеҙ һәм уңайлы булған Тбилиси музейҙарына тапшырыла.[2]
El santuari de Lomisa va conservar molts articles de l'església, com ara icones, creus, pancartes i diversos estris. El príncep Vakhushti, compilant la seva Geografia de Geòrgia al voltant de 1745, va escriure que l'església salvaguardava «nombroses icones i creus, d'or i plata».[8] Alguns d'aquests elements supervivents s'han eliminat per a la seva conservació en llocs més segurs i accessibles, com una església a Mleta o museus a Tbilissi. Entre ells hi ha estris donats pels eristhavis («ducs») d'Aragvi i un candeler de plata presentat a l'església de Lomisa per la princesa Ketevan (1744-1808), esposa del príncep reial georgià Vakhtang, resant a sant Jordi de Lomisa perquè els atorgui fills, en una inscripció sobre l'objecte.[2]
Ломисала фестиваль
Festival anual de Lomisa
Ломиса сиркәүендә 2011 йыл фестивале
Festival de l'any 2011 a l'església de Lomisa.
Ломиса сиркәүендә йыл һайын "Ломисоба" булараҡ билдәле фестиваль үтә.
L'església de Lomisa acull un festival anual, conegut com «Lomisoba» (literalment, "«de/en relació amb Lomisa»"), probablement un romanent d'un antic culte precristià superposat per la veneració de sant Jordi. Cada any, el dimecres de la setena setmana després de la Pasqua, milers de persones de diverses regions de Geòrgia, especialment Mtiuleti, Khevi i Khevsureti, peregrinen fins a l'església de Lomisa. La festa compta amb un gran sacrifici ritual d'animals, en el que centenars de caps de bestiar, especialment ovelles, són sacrificades a la vall, no lluny de l'església.
Йыл һайын, Пасханан һуң етенсе аҙнаның шаршамбыһында төрлө төбәктәрҙән Ломиса сиркәүенә хаж ҡыла киләләр.
A la dècada de 2010, la tradició ha estat cada vegada més criticada pels activistes dels drets dels animals, però els vilatjans han rebutjat abandonar-la.
Сиркәүҙән алыҫ түгел үҙәнгә йөҙләгән һарыҡты ҡорбанға алып киләләр.[1][2]
El clericat ortodox georgià ha declarat que l'Església Ortodoxa Georgiana «prefereix el sacrifici incruent», però no prohibeix la tradició de la matança d'animals i la supra concomitant (festa).[9][10]
Үҙәндең дөйөм күренеше.
Vista general de la vall.
Душети муниципалитетының Квемо Млета ауылынан 7 саҡрым көньяҡҡа, Петиттан төньяҡ-көнбайышҡа ҡарай 18 саҡрым алыҫлыҡта урынлашҡан. Источник: https://tbilistory.ru/trekking-v-lomisi-tur-po-gruzii/ Пасанаури линияға тура килә.
L'església de Lomisa culmina un alt pas muntanyós al municipi de Dusheti, a uns 7 km al sud del llogaret de Kvemo Mleta i a 18 km al nord-oest de la petita ciutat de Pasanauri en línia recta.
Алеви Ломиси йәки урман, сиркәү булһа, ул да өҫтөн булған Валька'Арагви райондың тарихи Mtiulètia, әлеге ваҡытта улар административ крайы составында ойошторола Мцхета-Мтианеть Грузия, төньяҡта өлөшөндә йылға үҙәндәре һәм Ксануть көньяҡ өлөшөндә, улар контроль аҫтында ҡалғанКөньяҡ Осетия, откалываться ваҡытында һәм һуғыштан рус-2008 йылдың авгусында грузин.[1]
El bosc Lomisi o Alevi, en què es troba l'església, domina la vall d'Aragvi al districte històric de Mtiulètia, que ara forma part administrativament de la regió de Mtskheta-Mtianeti de Geòrgia, al nord, i una part de la vall de Ksani al sud, que va quedar sota el control de l'Ossètia del Sud escindida durant la guerra ruso-georgiana d'agost de 2008.[2]