Die Bloutrein is 'n luukse treindiens wat deur Luxrail ('n afdeling van Transnet Freight Rail) op die roetes tussen Pretoria en Kaapstad en tussen Kaapstad en Port Elizabeth aangebied word.
De Bloutrein is een luxe Zuid-Afrikaanse treindienst die door Luxrail (een sectie van Transnet Freight Rail) op de trajecten tussen Pretoria en Kaapstad en tussen Kaapstad en Port Elizabeth aangeboden wordt.


Spesiale treinreise na Durban en die Bakubung-wildkamp word eweneens aangebied.
Speciale treinreizen naar Durban en het Bakubung-wildkamp worden eveneens aangeboden.

Die Bloutrein is een van die weelderigste treine ter wêreld en word dikwels 'n "vyfsterhotel op spore" of 'n "paleis op spore" genoem waarin reeds konings en presidente gereis het. Die Bloutreindiens het sy oorsprong in die Union Express- en Union Limited-treindienste wat vanaf die 1920's Pretoria en Johannesburg met Kaapstad verbind het.
De Bloutrein is één van de best gewaardeerde treinen ter wereld en wordt dikwijls als een "vijfsterrenhotel op sporen" of een "paleis op sporen" neergezet. De Bloutreindienst heeft zijn oorsprong in de Union Express- en Union Limited-treinen die vanaf de 1920's Pretoria en Johannesburg met Kaapstad verbond.

In 1933 is 'n nuwe luukse restaurantwa, die Protea, op albei roetes ingevoer.
In 1933 is een nieuw luxe restaurantwagon, de Protea, op beide routen ingevoerd.

Kenmerkend vir sowel die Protea asook die begeleidende kombuiswa was die kleurontwerp in asuurblou en roomwit met 'n silwer dak.
Kenmerkend voor zowel de Protea alsook de begeleidende kombuiswagon was het kleurontwerp in azuurblouw en roomwit met een zilveren dak.

Alle ander treinwaens was in dié tyd nog ongekleurd, met verniste teakhout-afwerkings.
Alle andere treinwagons waren in deze tijd nog ongekleurd, met gelakte teakhoutafwerkingen.

Die asuurblou kleur het só gewild geraak dat alle Union Express- en Union Limited-treinstelle vanaf 1936 in asuurblou en roomwit gekleur is. In 1939 is treinwaens met lugversorging ingevoer.
De azuurblouwe kleur is vervolgens zo gewild geraakt dat alle Union Express- en Union Limited-treinstellen vanaf 1936 in azuurblouw en roomwit geverfd zijn.

Gedurende die Tweede Wêreldoorlog is treindienste vanaf 1942 gestaak en eers vier jaar later onder die nuwe naam Bloutrein hervat. Die volgende mylpaal was die invoering van twee nuwe moderne treinstelle wat deur Union Carriage & Wagon Company (Pty.)
Gedurende de Tweede Wereldoorlog zijn alle treinverbindingen gestaakt om vier jaar later onder de nieuwe naam Bloutrein hervat te worden. De volgende mijlpaal was de invoering van twee nieuwe moderne treinstellen die door Union Carriage & Wagon Company (Pty.)

Ltd. in Nigel naby Johannesburg gebou is.
Ltd. in Nigel nabij Johannesburg gebouwd zijn.

'n Kwarteeu later het Spoornet, wat destyds die Bloutreindiens bedryf het, op die veranderende markvraag na langafstand-passasierstreindiense gereageer en besluit om die bestaande treinstelle deur superluukse waens met suites en privaat badkamers te vervang. Die eerste nuwe treinstel, wat in Transwerk se werkswinkels gebou is, is in 1997 in bedryf gestel, die tweede in die volgende jaar.
Een kwarteeuw later reageerde Spoornet op de veranderende marktvraag naar langeafstandspassasierstreindientsen en besloot om de bestaande treinstellen door superluxueuze wagons met suites en badkamers te vervangen.

Albei stelle het uit agttien waens bestaan, maar net een daarvan, treinstel nommer twee wat 76 passasiers kon vervoer, het oor 'n uitsigwa beskik wat ook vir konferensies gebruik kon word.
Het eerste nieuwe treinstel is in 1997 in werking gesteld, de tweede in het volgende jaar.

In 'n spesiale klubwa kon passasiers die pad vorentoe op 'n reuseskerm bekyk.
Beide stellen bestonden uit achttien wagons.

Sedert die internasionale toerismebedryf se prestigepryse World Travel Awards vir buitengewone gehalte in 1993 in die lewe geroep is, is die Bloutrein verskeie kere as wenner in die kategorieë "die wêreld se leidende luukse trein" en "Afrika se leidende luukse trein" aangewys.[1]
De treindienst heeft in de prestigieuze World Travel Awards gewonnen in de categoriën: " 's werelds meest luxe trein" en "Afrika's meest luxe trein".[1]

Elke Bloutreinstel beskik oor twee sitkamerwaens
Elk Bloutreinstel beschikt over twee zitkamerwagons

Voor 2002 het die Bloutrein op vier verskillende roetes gery:
Voor 2002 reed de Bloutrein op vier verschillende routen:

die hoofroete tussen Pretoria (via Johannesburg) na Kaapstad, die skilderagtige "Tuinroete" vanaf Kaapstad na Port Elizabeth, die roete na Hoedspruit langs die westelike kant van die Nasionale Krugerwildtuin, en die roete na die Victoria-waterval in Zimbabwe.
de hoofdroute tussen Pretoria (via Johannesburg) naar Kaapstad de "Tuinroute" vanaf Kaapstad naar Port Elizabeth de route naar Hoedspruit langs de westelijke kant van de Nationaal Krugerwildtuin, de route naar de Victoria-waterval in Zimbabwe.

Dienste op die twee laasgenoemde roetes is gestaak.
De diensten op de twee laatstgenoemde routen zijn gestopt.

Na die Hoedspruitroete was daar verminderde vraag, terwyl tariewe vir toegang tot Zimbabwe se spoorwegnetwerk weens dié land se ekonomiese moeilikhede nie meer voorspelbaar was nie.
Naar de Hoedspruitroete was verminderde vraag, terwijl tarieven voor toegang tot het spoorwegnetwerk van Zimbabwe wegens haar economische problemen niet meer voorspelbaar was.

Naas die hoofroete tussen Pretoria en Kaapstad word tans twee bykomende roetes aangebied:
Naast de hoofdroute tussen Pretoria en Kaapstad worden thans twee bijkomende routen aangeboden:

die roete na Durban met verblyf in die Zimbali-ruskamp wat oor 'n 18-putjiegholfbaan beskik en/of gesondheidsbehandelings aanbied, en die roete na die Bakubung-wildkamp in die Pilanesberg.
de route naar Durban met verblijf in het Zimbali-rustkamp dat over een golfbaan beschikt. de route naar het Bakubung-wildkamp in de Pilanesberg.

Daarnaas kan Bloutreinstelle vir treinritte na enige bestemming in Suid-Afrika gehuur word waar spoorlyne met die Bloutrein se tegnologie versoenbaar is.
Daarnaast kunnen de Bloutreinstellen voor treinritten naar andere bestemmingen in Zuid-Afrika gehuurd mits dergelijke spoorlijnen compatibel zijn met de technologie van de Bloutrein.

Die trein se naam is afgelei van die asuurblou Protea-restaurantwa wat in 1933 in bedryf gestel is.
De naam van de trein is afgeleid van het azuurblauwe Protea-restaurant dat in 1933 in bedrijf gesteld werd.

Weens die gewildheid van die kleurontwerp is vanaf 1936 alle Union Express- en Union Limited-treinstelle blou geverf.
Wegens de populariteit van dit specifieke kleurontwerp zijn vanaf 1936 alle Union Express- en Union Limited-treinstellen blauw geverfd.

Hulle het vinnig die bynaam Bloutrein gekry, en ná 'n onderbreking gedurende die Tweede Wêreldoorlog is die treindiens vanaf 1946, toe dit hervat is, ook amptelik só genoem.
Zij hebben de bijnaam Bloutrein gekregen, en na een onderbreking gedurende de Tweede Wereldoorlog is de trein vanaf 1946, ook officieel zo genoemd.

Die Bloutrein het sy oorsprong in die Union Limited-treindiens wat vanaf 1923 tweeweekliks op die suidwaartse roete tussen Pretoria/Johannesburg en Kaapstad aangebied is.
De Bloutrein vindt zijn oorsprong in de Union Limited-trein die vanaf 1923 twee keer per week op de zuidwaartse route tussen Pretoria/Johannesburg en Kaapstad aangeboden werd.

Die suidelike eindstasies was Kaapstadstasie in die middestad en die Tafelbaaidokke.
De zuidelijke eindstations waren het Kaapstadstation in de middestad en de Tafelbaaidokke.

So kon passasiers in Kaapstadhawe oorstap na luukse passasier- en posskepe van die Britse Union-Castle-Redery wat op die roete tussen Kaapstad en Southampton in die Verenigde Koninkryk gevaar het.
Zo konden passagiers in Kaapstadhaven overstappen naar de luxe passagier- en postschepen van de Britse Union-Castle-Redery die op de route tussen Kaapstad en Southampton voer.

Die noordwaartse treindiens vanaf Kaapstad na Johannesburg en Pretoria is Union Express genoem.
De noordwaartse trein vanaf Kaapstad naar Johannesburg en Pretoria is Union Express genoemd.

Albei dienste het uitsluitlik eersteklaspassasiers en pos vervoer.
Beide diensten vervoerden uitsluitend eersteklaspassagiers en post.

Die distrik van 2 440 km2 is die enigste waar sigorei op 'n kommersiële skaal verbou word.
De wijk van 2440 km2 is de enigst waar sigorei op een commerciële schaal verbouwt worden.

Die Karel Landman Monument is ook in die omgewing.
De Karel Landman Monument is ook in de omgeving.

Alexandria, Oos-Kaap
Alexandria, Oost-Kaap

Maandblad Zuid-Afrika is 'n tweetalige tydskrif wat in Amsterdam (Nederland) uitgegee word en as kontakpunt en forum vir almal in Nederland en België dien wat in Suid-Afrika belangstel.
Zuid-Afrika Spectrum is een tweetalig tijdschrift dat in Nederland uitgegeven wordt en als informatietijdschrift dient voor iedereen in Nederland en België die in Zuid-Afrika belang stelt.

Diepte-artikels handel oor aktuele ontwikkelinge in en die letterkunde en geskiedenis van Suid-Afrika.
In het tijdschrift staan veel diepte-artikelen over actuele ontwikkelingen in de politiek, letterkunde en geschiedenis van Zuid-Afrika.

Die aktiwiteite van die Nederlandse Stichting Zuid-Afrikahuis en die jongste aanwinste van die biblioteek van die Suid-Afrikaanse Instituut word in die blad aangekondig.
De activiteiten van de Stichting Zuid-Afrikahuis Nederland en de nieuwste boeken van de Afrikaanse bibliotheek van het Zuid-Afrikahuis worden in het blad aangekondigd.

Maandblad Zuid-Afrika verskyn reeds sedert 1924 en tans tien maal per jaar. Dit word uitgegee deur die Nederlands-Zuid-Afrikaanse Vereniging (die NZAV) en finansieel ondersteun deur die Zuid-Afrikaansche Stichting Moederland en in minder mate ook deur die Vlaams-Zuid-Afrikaanse Cultuurstichting en die Van Ewijck-stigting. Die sekretariaat is in Suid-Afrika Huis.
Zuid-Afrika Spectrum verschijnt sinds 2018 vier maal per jaar, maar bestaat als sinds 1904 onder verschillende namen. Het wordt uitgegeven door de Stichting Zuid-Afrikahuis Nederland en financieel ondersteunt door de de Vlaams-Zuid-Afrikaanse Vereniging en de Van Ewijck-stichting. Het secretariaat is gevestigd in het Zuid-Afrikahuis.

Tot 1938 was die bekende teoloog prof. J.W. Pont redakteur van die Maandblad.
Tot 1938 was de bekend teoloog prof. J.W. Pont redacteur van de Maandblad.

Stigting ZASM (Zuid-Afrikaansche Stichting Moederland) is 'n Nederlandse organisasie met as doelstelling die bevordering van die Nederlandse kulturele en ekonomiese belange in Suid-Afrika.
Stichting ZASM (Zuid-Afrikaanse Stichting Moederland) was een Nederlandse organisatie met die zich inzette voor de promotie van de Nederlandse culturele en economische belangen in Zuid-Afrika.

Om die doel te bereik het die vereniging 'n kultuursentrum in Suid-Afrika Huis in Amsterdam met 'n uitgebreide biblioteek en argief.
De ZASM is in 1909 ontstaan na Britse herstelbetalingen vanwege de onteigening van de Nederlandsch-Zuid-Afrikaansche Spoorweg Maatschappij (NZASM).

Voorts steun dit onder andere die Maandblad Zuid-Afrika, die Nederlands-Zuid-Afrikaanse Vereniging (NZAV), die Suid-Afrikaans Instituut, Huis der Nederlanden (SASNEV) in Pinelands (Kaapstad), Afrikaanse kultuuraktiwiteite in Nederland, die professoraat in Afrikaans aan die Universiteit van Amsterdam en die Groot Woordeboek Afrikaans en Nederlands (algemeen bekend as ANNA).
De stichting had sinds 1923 een eigen cultuurcentrum aan de Keizersgracht in Amsterdam: het Zuid-Afrikahuis. In het Zuid-Afrikahuis zijn de grootste Afrikaanstalige bibliotheek buiten Zuidelijk Afrika en archieven van een aantal organisaties ondergebracht. ZASM gaf bijna 100 jaar lang het Maandblad Zuid-Afrika uit en ondersteunde de Nederlands-Zuid-Afrikaanse Vereniging (NZAV), het Suid-Afrikaans Instituut, het Suid-Afrikaanse Sentrum vir Nederland en Vlaandere in Kaapstad, verschillende Afrikaanse culturele activiteiten in Nederland (waaronder het Festival voor het Afrikaans), het professoraat in Afrikaans aan de Universiteit van Amsterdam en het Groot Woordenboek Afrikaans en Nederlands.

Nederlandse beleggers het teen die einde van die 19de eeu geld verskaf vir die oprigting van die Nederlands-Zuid-Afrikaansche Spoorwegmaatschappij (NZASM) (Nederlands-Suid-Afrikaanse Spoorwegmaatskappy) en die bou van die spoorlyn van Pretoria na Lourenco Marques (Maputo).
Ontstaan Nederlands beleggers heeft tegen het einde van de 19de eeuw geldt verschaft voor de oprichting van het Nederlands-Zuid-Afrikaansche Spoorwegmaatschappij (NZASM) (Nederlands-Zuid-Afrikaans Spoorwegmaatskappy) en de bouwen van de spoorlijn van Pretoria naar Lourenco Marques (Maputo).

Toe die Boere die Tweede Vryheidsoorlog verloor, is aan die aandeelhouers 'n skadevergoeding uitbetaal.
Toen de Boeren de Tweede Vrijheidsoorlog verliest, is aan de aandeelhouders een schadevergoeding uitbetaal.

Met die een miljoen gulden wat na die likwidasie van die NZASM oorgebly het, is in 1908 die Vereeniging ZASM (vanaf 1969 Stigting ZASM) opgerig.
Met de één miljoen gulden wat naar de likwidasie van de NZASM overgebleven heeft, is in 1908 de Vereeniging ZASM (vanaf 1969 Stichting ZASM) opgericht.

In 1923 koop die organisasie Suid-Afrika Huis.
In 1923 kopen de organisatie Zuid-Afrika Huis.

Die Stigting hou die dialoog tussen Nederland en Suid-Afrika in die apartheidsjare aan die gang ten spyte van die oorheersende gevoel in Nederland om Suid-Afrika te boikot.
De Stichting houden de dialoog tussen Nederland en Zuid-Afrika in de apartheidsjare aan de gang ten spijte de oorheersende gevoel in Nederland om Zuid-Afrika te boikot.

Die Nederlands-Zuid-Afrikaanse Vereniging (NZAV) is die oudste op Suid-Afrika gerigte organisasie in Nederland en is gevestig in die Suid-Afrika Huis aan die Keizersgracht in Amsterdam.[1]
De Nederlands-Zuid-Afrikaanse Vereniging (NZAV) was de oudste op Zuid-Afrika gerichte organisatie in Nederland. De NZAV was opgericht in 1881 en was vanaf 1923 gevestigd in het Zuid-Afrikahuis aan de Keizersgracht in Amsterdam.[1] In 2016 ging fuseerde de NZAV met de Zuid-Afrikaanse Stichting Moederland tot de Stichting Zuid-Afrikahuis Nederland.

Die NZAV is op 12 Mei 1881 in Utrecht gestig ná die verontwaardiging wat in Nederland losgebars het na die Britse anneksasie van die Zuid-Afrikaansche Republiek in 1877 en die geesdrif wat die Eerste Vryheidsoorlog in Nederland vir die Boeresaak opgewek het. Die eerste erevoorsitter was die bioloog prof.
De NZAV is op 12 mei 1881 in Utrecht opgericht na de publieke verontwaardiging in Nederland vanwege de Britse annexatie van de Zuid-Afrikaansche Republiek in 1877 en de geestdrift die de Eerste Vrijheidsoorlog in Nederland voor de Boerenzaak losmaakte.

Pieter Harting en ander prominente lede was die Nederlandse politikus en teoloog dr.
De eerste erevoorzitter was bioloog prof. Pieter Harting.

Abraham Kuyper, die sakeman, reisiger en konsul-generaal van die Oranje-Vrystaat in Nederland, dr. H.P.N. Muller, die teoloog prof. J.W. Punt, die filosoof prof.
Andere prominente leden waren de Nederlandse politicus en theoloog dr. Abraham Kuyper, de zakenman, reiziger en consul-generaal van de Oranje-Vrijstaat in Nederland, dr. Hendrik Muller, de teoloog prof. J.W. Punt, de filosoof prof. Cornelis Bellaar Spruyt en de arts prof. Hendrik Burger.

Cornelis Bellaar Spruyt en die medikus prof. Hendrik Burger. Spruyt was drie jaar sekretaris en vier jaar voorsitter, Pont was 26 jaar die voorsitter en Burger 33 jaar die voorsitter van die NZAV.
Spruyt was drie jaar secretaris en vier jaar voorzitter, Pont was 26 jaar voorzitter en Burger 33 jaar de voorzitter van de NZAV.