Эсперанто (эсперантокӀэ: Lingvo Internacia), Лазарем (Людвиком) Марковичем Заменгофом ышӀыгъэр бзэр ары. ЗэкӀэ лъэпкъым ицӀыфхэм зэрэгущыӀэн пае шӀыгъэ. [1]
Esperanto (orijinal adıyla Lingvo Internacia), Leh göz doktoru Ludwik Lejzer Zamenhof tarafından 1887 yılında yaratılan yapay dil.[2] Zamenhof'un 1905 yılında yayımladığı Fundamento de Esperanto (Esperantonun Temelleri) kitabında dilin yapısı ve kuralları izah edilir.[2]
Г ГущыӀэм илъапсэр францибзэм «espérer» (гугъэ) гущыӀэм къикӀы.
Esperanto kelimesinin kökeni Fransızcadaki -umut etmek anlamına gelen- "espérer" kelimesine dayanmaktadır. Bu kelime, Esperantoya esperi olarak geçmiştir. Ek ve köklerine ayrılışı esper¹-ant²-o³ şeklindedir.
Bеслъэнейхэр, Бэслъэнейхэр е Беснийхэр - къэбэртаем щыпсэурэ адыгэ лъэпкъ. Ыджи Тыркуемрэ Урысыемрэ щыпсэух. Закъоу Къонакъо унагъор ахэм япщы лъакӀор.
Besleneyler ya da Besneyler[1], Besniyler[1] Besniler (Doğu Çerkesçesi беслъэнейхэр, Rusça бесленеевцы), Rusya ve Türkiye'de yaşayan Doğu Çerkesleri kolundan Çerkes boyu.
Лабэшхом иджабгъу Ӏушъомрэ Урупрэ Таджэмшхомрэ яӀушъохэмрэ щыпсэугъэх.
En yakın akrabaları yıllar önce onlardan ayrıldıkları Kabardeyler olup, onlar gibi Besleneylerde de pşı (bey) sınıfı bulunmaktaydı.
Ябзэр къокӀыпӀэ адыгабзэм илъэпкъыр ары.
Konoko sülalesi Besleneylerdeki tek pşı sülalesidir. Besleneyler, Büyük Laba nehrinin sağ kıyısında ve Urup nehrine dökülen küçük ve büyük Tegem nehri çevresinde otururlardı.[2] Dilleri Doğu Çerkesçesinin Merkezî Çerkesçe olarak da bilinen Besleneyce ağzı olsa da edebî dil olarak Kabardeylerin ağzı esas alınarak oluşturulan Kabardeyceyi kullanırlar. Günümüzde Rusya'da Karaçay-Çerkesya'daki iki köy ile Krasnodar Krayındaki iki köyde yaşarlar.
Джэнбей, Джэнымбей, Жэнбей, е Джэндабей (Абазабзэ: Джьанымбей [d͡ʑanəmbaj], Жанбей [ʒanbaj], Жанымбей [ʒanəmbaj]; Осмэныбзэ: جمبه; Урысыбзэ: Джендубаев, Жамбеев) лъакӀо – Абазэ оркъ унагъо.
Canbey, Canımbey, Janbey veya Candubay (Abazaca: Джьанымбей [d͡ʑanəmbaj], Жанбей [ʒanbaj], Жанымбей [ʒanəmbaj]; Osmanlıca: جمبه; Rusça: Джендубаев, Жамбеев) sülalelesi, aristokrat Abaza bir ailedir.
Ашъуахэм ащыщ.
Abazaların Aşuva alt grubundandırlar.
Унагъор, Маршан унагъомкӀэ тыкъикӀыгъэ аӀо[1].
Aile kendisini Marşan soylu olarak biliyor[1].
Абхазием щыкӀуагъэм Ӏэулия Чэлэби мы унагъоми, Джэнбэ ицӀэкӀэ, тхыгъ. Ахэр минитӀу зекӀолӀ яӀэ ыӀуагъ[1].
Abhazya seyehati sırasında Evliyâ Çelebi, Sülalenin Abhazya'daki bir kolu olan Cembe aşiretini de 2.000 piyadeye sahip oldukları bilgisiyle beraber kayıt etmiştir[3].
Къэбэртай Джьанымбейхэми Жанбей ицӀэу щыӀэх[2][3]
Oldukça büyük olan sülalenin Kabardey arasında Janbey adında[4] ve Ruslar arasında Zhendubaev adında bir kolu bulunmakta[5].
Иджырейхэм, Къэрэшей-Шэрджэсым хэтэу Гум Локт, Инжич-ЧӀыкун, Псыжъ хьэблэхэмрэ къэлэшъаӀ Черкескрэ, Мэзку, Сохъум къалэхэмрэ Тыркуем щыпсэух.
Şu anda, Karaçay-Çerkesya'da Gum Lokt (ru.: Krasniy Vostok, Yincik-Çıkun, Psıj (ru.: Dudarovskiy) köylerinde, başkent Çerkesk'te, Moskova, Sohum kentlerinde ve Türkiye'de Yozgat, Kayseri ve Adana başta olmak üzere bir çok Abaza köyünde meskûn hâldeler.
Нотхэр
Notlar
Фэнарбэхьчэ, спорт клуб.
Fenerbahçe Spor Kulübü, 1907 yılında Nurizade Ziya Songülen, Ayetullah Bey, Necip Okaner, Asaf Beşpınar ve Enver Yetiker tarafından İstanbul'un Kadıköy ilçesi, Moda semtinde kurulan spor kulübü.[1][2] Renkleri sarı laciverttir.
#REDIRECT [[Фэнарбэхьчэ]]
Fenerbahçe futbol takımı, Fenerbahçe Spor Kulübü'nün Süper Lig'de mücadele eden profesyonel futbol takımıdır.[2] Kulübün futbol dışında faaliyet gösterdiği diğer spor dalları basketbol, voleybol, atletizm, boks, kürek, yelken, yüzme, e-Spor ve masa tenisi'dir. Takım, iç saha maçlarını İstanbul Kadıköy'de bulunan 50.509 kişilik Fenerbahçe Şükrü Saracoğlu Stadyumu'nda yapmaktadır.[2] 1907 yılında bir spor kulübü olarak kurulan Fenerbahçe, Türkiye futbol tarihinin en başarılı ve en çok taraftarı olan spor kulüplerinden birisidir.[3][4] Takımın şu anki başkanı Ali Koç'tur.