# bhw/2016082.xml.gz
# sq/2016082.xml.gz


(src)="1"> © 2016 Watch Tower Bible and Tract Society of Pennsylvania
(trg)="1"> © 2016 Watch Tower Bible and Tract Society of Pennsylvania

(src)="2"> Syap ine nefarḇaḇyan ḇa , ma inema ḇar ro fararur farkarkor Refo ḇero supswan ḇesiper sisaramperna kuker farsarser ro sne ḇemarisen .
(trg)="6"> Ajo ka si autoritet Biblën .
(trg)="7"> Ky botim nuk shitet .
(trg)="8"> Ai botohet si pjesë e një vepre botërore të arsimimit biblik , që përkrahet me kontribute vullnetare .

(src)="3"> Wamarisen buk farsarser ido , mam ro www.jw.org / bhw .
(trg)="9"> Për të bërë një kontribut , të lutemi vizito www.jw.org .

(src)="4"> Mnuk ḇeḇeyun ro syap Ibrani sefararwei wosna ro Kitab Suci Terjemahan Dunia Baru , ma sapna kada , oroba ido mnuk ḇeḇeyun ro syap Yunani sunna ro ḆAḆEASAS BABO Wos Ḇyak ro Rasras .
(trg)="10"> Nëse nuk tregohet ndryshe , citimet e Shkrimeve janë marrë nga versioni në gjuhën e sotme Shkrimet e Shenjta ​ — Përkthimi Bota e Re .

# bhw/2016084.xml.gz
# sq/2016084.xml.gz


(src)="1"> AWAWOS ḆEPON YA
(trg)="1"> TEMA KRYESORE

(src)="2"> ” Allah ifawi roi ḇepyum kaku ḇeko . . . .
(trg)="2"> « Zemër , këto janë punët e Zotit . . . .

(src)="3"> Wakanes . . . ker . . . awer . ”
(trg)="3"> Mos . . . qaj ! »

(src)="4"> Wos nane siwos fasis ro kneram ḇin oso ḇenir ḇe Bebe .
(trg)="4"> Këto fjalë ia pëshpëritën në vesh një gruaje me emrin Bibi .

(src)="5"> Fafisu ya isya ro karamram kma ḇyedi , ḇemar snar kecelakaan oto .
(trg)="5"> Ajo ndodhej në varrimin e të atit , i cili kishte vdekur në një aksident me makinë .

(src)="6"> Bebe fyanam kaku kuker kmari .
(trg)="6"> Bibi kishte qenë shumë e lidhur me të atin .

(src)="7"> Karier ma bati ḇyesi sḇuk wos sneprei ḇe i , ḇape Bebe ḇyabir wos sena nḇuk sneprei ḇe i ḇa boi nafrurfa ḇyesneso .
(trg)="7"> Fjalët e mësipërme ia tha një mike e familjes , edhe pse me motive të mira , por Bibit më tepër iu dukën therëse , sesa ngushëlluese .

(src)="8"> Dawos ro mankundi bo ikofen , ” Marmar ḇyedi iso roi ḇepyum ḇaḇeri . ”
(trg)="8"> Ajo vazhdonte t’i thoshte vetes : « Pse duhej të merrej Zoti me babanë ? »

(src)="9"> Taun - taun ḇyenande ramnai , Bebe fyas kaḇer sarisa ani ro syap oso .
(trg)="9"> Kur Bibi e përshkroi këtë ndodhi në një libër vite më vonë , dukej qartë se ishte ende e pikëlluar .

(src)="10"> Ro fasfas ḇyeja , nasnaibos kaku snar ḇyefafardun kaker .
(trg)="10"> Siç e kuptoi Bibi , dikujt mund t’i duhet mjaft kohë për ta kapërcyer pikëllimin , sidomos nëse ishte shumë i lidhur me të ndjerin .

(src)="11"> Raris komam ro Bebe i , na fasaw ḇa fa snonkaku oso imnai ro fafardun ḇyedi , iḇye syadiwer rofyor snonkaku ḇemar kwar ani iso snonkaku iswar kaku .
(trg)="11"> Në Bibël , vdekja quhet me vend « armiku i fundit » .

(src)="12"> Ro Refo , marmarya sapna ḇe ” mbroḇ ḇepupes ” .
(trg)="12"> Ajo futet në jetën tonë me një forcë të parezistueshme , shpesh kur jemi krejt të papërgatitur , dhe na rrëmben njerëzit që janë të çmuar për ne .

(src)="13"> ( 1 Korintus 15 : 26 ) Pok fa kokandenbur marmar ya ḇa , ma bisa fa nḇejadi ro fafisu nakam ma dun bur snonkaku koswar kaku sya .
(trg)="13"> Askush nuk është i imunizuar nga shkatërrimi që sjell ajo .

(src)="14"> Inja kaku ya ine nafrur fa na koḇefafardun ma kofawi ḇa rariso kokren buro marmarya ma roi ḇeḇewari ya .
(trg)="14"> Prandaj nuk është për t’u habitur nëse nuk dimë si ta përballojmë vdekjen dhe pasojat e saj .

(src)="15"> Imbude na wakara : ’ Fafisu risai sne ḇefafardun ine na ḇyenande ?
(trg)="15"> Mbase ke pyetur veten : « Sa kohë duhet për ta kaluar pikëllimin ?

(src)="16"> Rariso snonkaku oso na ifrur mnis fafardun ḇyedi ?
(trg)="16"> Si mund të përballohet pikëllimi ?

(src)="17"> Rariso na yaḇuk sneprei ḇe snonkaku ḇefafardun sya ?
(trg)="17"> Si mund të ngushëlloj të pikëlluarit ?

(src)="18"> Saneraro ḇepyum isya faro snonkaku koswar ḇemar kwar sya ke ? ’
(trg)="18"> A ka ndonjë shpresë për njerëzit e dashur që na kanë vdekur ? »

# bhw/2016085.xml.gz
# sq/2016085.xml.gz


(src)="1"> AWAWOS ḆEPON YA | ROFYOR SNONKAKU WASWAR KAKU OSO IMAR
(trg)="1"> TEMA KRYESORE | KUR TË VDES NJË NJERI I DASHUR

(src)="2"> Ras oso ḇekandera snar wasma dafduf ke ? ­
(trg)="2"> A ke qenë për njëfarë kohe i sëmurë ?

(src)="3"> Imbude na waprei fasaw inja ḇefnder kwar fafisu ya .
(trg)="3"> Ndoshta e ke marrë veten aq shpejt , saqë pothuajse e ke harruar fare sëmundjen .

(src)="4"> Ḇape , fafardun ya imnis rariryaḇa .
(trg)="4"> Mirëpo , pikëllimi nuk është kështu .

(src)="5"> Dr .
(trg)="5"> Dr .

(src)="6"> Alan ­ Wolfelt fyas ro syap Healing a Spouse’s Grieving ­ Heart , ” Roi oso ḇaḇeri na ’ ḇefrur mnai ’ fafardun ya .
(trg)="6"> Alan Ulfelti shkruan në librin e tij Healing a Spouse’s Grieving Heart se « nuk ekziston një shprehje e tillë , si ‘ nuk jam më i pikëlluar ’ » .

(src)="7"> Ḇape ­ orasya ḇyenande ma kuker sansonem ro kina ma ḇesesya , fafardun ya nari napromes . ”
(trg)="7"> Megjithatë shton : « Me kalimin e kohës dhe me mbështetjen e të tjerëve , do të ndihesh më pak i pikëlluar . »

(src)="8"> Imnis raris , wawasen kada rosai ḇeḇejadi ro ­ patriark Abraham i rofyor swari ryoburi .
(trg)="8"> Të marrim si shembull reagimin e patriarkut Abraham kur i vdiq gruaja .

(src)="9"> Ro ­ fasfas Refo ḇeknam kaku ya , ikofen snar ­ ” Abraham ­ ḇyerak fa ḇyefafardun ma kyanes Sara i . ”
(trg)="9"> Bibla thotë se « Abrahami nisi ta vajtonte e ta qante Sarën » .

(src)="10"> Wos ” ḇyerak fa ” kyurfasna fyandun oras fa iprei ro ­ fafardun ya .
(trg)="10"> Shprehja « nisi ta » nënkupton se iu desh ca kohë që ta përballonte humbjen e saj .

(src)="11"> * Contoh ḇese iso Yakub i , sankar i ­ fa ikyar snar romawa ḇyedi Yusuf i aiwan ḇeyan ḇepek oso myuni fa imar .
(trg)="11"> * Një shembull tjetër është Jakobi , që e bënë të besonte se të birin , Jozefin , e kishte shqyer një kafshë e egër .

(src)="12"> Ḇyefafardun ” fafisu ras ḇe ras ” , ma kina ḇyesi jadiḇa fa sḇuk sneprei ḇe i .
(trg)="12"> Ai u pikëllua për « shumë ditë » dhe familjarët e tij nuk arrinin ta ngushëllonin .

(src)="13"> Taun ḇeḇeso ramnai , marmar Yusuf ḇyedi pok fa ḇyefnderna ḇa . ​ — Kejadian 23 : 2 ; 37 : 34 , 35 ; 42 : 36 ; 45 : 28 .
(trg)="13"> Vite më vonë , ende nuk i shqitej nga mendja vdekja e Jozefit . ​ — Zanafilla 37 : 34 , 35 ; 42 : 36 ; 45 : 28 .
(trg)="14"> Abrahami vajtoi për humbjen e Sarës së tij të dashur

(src)="14"> Rarirya kako ro baboine snonkaku ḇebor ­ sfafardun snar snonkaku sfanam si srobur si .
(trg)="15"> Edhe sot , kështu ndihen mjaft veta që kanë humbur një njeri shumë të afërt .

(src)="15"> Kwarapan contoh risuru ine .
(trg)="16"> Të shqyrtojmë dy shembuj .

(src)="16"> ” Snonswa ayedi , Robert i , imar ro 9 Juli 2008 .
(trg)="17"> « Im shoq , Roberti , vdiq më 9 korrik 2008 .

(src)="17"> Ro arwo fafisu roi ḇemun ḇeḇekuri ya , imnis kuker ras - ras ḇesena .
(trg)="18"> Mëngjesi i atij aksidenti fatal ishte si gjithë ditët e tjera .

(src)="18"> Rofyor rya fa fyararur ḇaime ­ nunan ro arwo ya ramnai , nusyum yaye nu , nufor nu , ma nukofen ’ yaswar au ’ .
(trg)="19"> Pas mëngjesit , si zakonisht kur nisej për në punë , u puthëm , u përqafuam dhe i thamë njëri - tjetrit ‘ të dua ’ .

(src)="19"> Taun riwonem ­ ḇyenande , ḇape yaḇefafardun kaker .
(trg)="20"> Kanë kaluar gjashtë vjet , por vazhdoj të ndiej dhembje në zemër .

(src)="20"> Yabor ya - ḇerari pok fa yaḇefnder Rob marmar ḇyedi ḇa . ” ​ — Gail , ḇyeumur 60 .
(trg)="21"> Nuk mendoj se kam për ta marrë veten ndonjëherë nga humbja e Robit . » ​ — Gejla , 60 vjeçe .

(src)="21"> ” Yemir ro taun ri 18 kwar kuker binswa ayedi ḇa , ḇape yamander kaker i ma yaḇefafardun snar ryobur aya .
(trg)="22"> « Megjithëse jam pa gruan time të shtrenjtë prej më shumë se 18 vjetësh , ende më mungon dhe jam i pikëlluar për vdekjen e saj .

(src)="22"> Fafisu yamam moḇ ḇepyum ido na yaswarepen ḇeri ḇe i , ma yawasen na imarisen kaku fa myam rosai yamam na . ” ​ — Etienne , ḇyeumur 84 .
(trg)="23"> Sa herë shoh në natyrë diçka të bukur , më shkon mendja tek ajo dhe mendoj sa do të kënaqej po të shihte atë që po shoh unë . » ​ — Etjeni , 84 vjeç .

(src)="23"> Inja ḇaḇesneso ma sneḇaḇir ḇeradirya inema sneḇaḇir ro snonkaku ḇaken saprop dirya .
(trg)="24"> Qartë , është plotësisht e natyrshme të provosh ndjenja të tilla të dhembshme , madje edhe për një kohë të gjatë .

(src)="24"> Snonkaku oser - oser fyasna fafardun ḇyedi kuker nyan ḇeḇese faro roi ḇeḇyeḇa ḇekur si , ma ipyumḇa fa koḇemankara si .
(trg)="25"> Njerëzit nuk pikëllohen të gjithë njësoj , dhe nuk do të ishte e mençur të gjykonim dikë për mënyrën si reagon kur i ndodh një tragjedi .

(src)="25"> Mankun ko kako , na pok fa koḇuk sasar ya ḇe mankun ko awer rofyor koḇaḇir koḇefafardun fafaya ḇa .
(trg)="26"> Njëkohësisht s’duhet ta dënojmë veten nëse na duket se reagojmë ca si tepër kur vdes dikush .

(src)="26"> Rariso na kofrur mnis fafardun koḇena rai ?
(trg)="27"> Si mund ta përballojmë pikëllimin ?

(src)="27"> Abraham romawa ḇyedi Isak i kako ḇyefafardun kawan kaku .
(trg)="28"> Edhe biri i Abrahamit , Isaku , kaloi një periudhë të gjatë pikëllimi .

(src)="28"> Raris ḇeḇefas ro artikel “ Tirulah Iman Mereka ” ro syap ine , awin ḇyedi Sara i imar ro swaf taun rikyor kwar ḇape Isak ḇyefafardun kaker . ​ — Kejadian 24 : 67 .
(trg)="29"> Siç vërejmë në një artikull tjetër të këtij numri « Imitoni besimin e tyre » , Isaku ishte ende i pikëlluar për humbjen e së ëmës , Sarës , ndonëse kishte vdekur prej tre vjetësh . ​ — Zanafilla 24 : 67 .

# bhw/2016086.xml.gz
# sq/2016086.xml.gz


(src)="1"> AWAWOS ḆEPON YA | ROFYOR SNONKAKU WASWAR KAKU OSO IMAR
(trg)="1"> TEMA KRYESORE | KUR TË VDES NJË NJERI I DASHUR

(src)="2"> Farkankin nabor naisya kuker roi ine .
(src)="3"> Ḇape nakam - ḇa nefainda .
(trg)="2"> Për këtë temë ka këshilla me bollëk , por nuk janë të gjitha të dobishme .

(src)="4"> Imnis raris ono sisya sikofen ḇe au fa wakanes ker awer ḇaido wafasna sneḇaḇir bedi kuker nyan sairiryakam awer .
(trg)="3"> Për shembull , mund të vëresh se disa këshillojnë të mos qash ose të mos i shfaqësh ndjenjat .

(src)="5"> Ono ḇese imbude sedif au fa wafrur roi ḇeḇese ma fasna sneḇaḇir bedi monda .
(trg)="4"> Të tjerë mund të të nxitin të bësh të kundërtën dhe t’i zbrazësh të gjitha ndjenjat .

(src)="6"> Refo ḇyuk mamam ḇemnis kaku kuker roi ine , ma fawawi dunya ro baboine nesonem na .
(trg)="5"> Bibla tregon një pikëpamje më të ekuilibruar , të cilën studimet e sotme e mbështetin .

(src)="7"> Ro kebudayaan ḇeḇeso skara ḇo sobe ipyumḇa fa snon sya skanes .
(trg)="6"> Në disa kultura kush qan , nuk është burrë .

(src)="8"> Ḇape kaku ya , fandun fa komai fa kokanes , syadiwer ro ḇarpon kawasa sya ke ?
(trg)="7"> Por , a duhet të kesh turp të derdhësh lot , madje edhe në sy të të tjerëve ?

(src)="9"> Snonkaku ḇena fawawi ro kesehatan mental sikofenḇadir snar kankanes ima roi snonkaku sya na sifrurna rofyor sfafardun .
(trg)="8"> Ekspertë të shëndetit mendor pohojnë se të qash është pjesë normale e pikëllimit .

(src)="10"> Ma fasna fafardun ro fafisu ya , na nafnoḇek au fa wasambraḇ pdef ro ḇaḇesneso bedi .
(trg)="9"> Përveç kësaj , me kalimin e kohës pikëllimi mund të të ndihmojë të vazhdosh përpara , pavarësisht sa e madhe mund të ketë qenë humbja .

(src)="11"> Imbape , koḇensewar fa kodwarek sneḇefafardun na nun samswen syadi .
(trg)="10"> Por , po ta mbash përbrenda pikëllimin , më shumë do ta dëmtosh veten , sesa do ta ndihmosh .

(src)="12"> Refo ikofenḇadirḇa snar sasar ḇaido ipyumḇa fa kokanes rofyor kofafardun .
(trg)="11"> Bibla nuk e mbështet aspak idenë se është e gabuar të qash nga pikëllimi ose se nuk je burrë po të derdhësh lot .

(src)="13"> Kwarapan contoh ro Yesus i .
(trg)="12"> Për shembull , mendo për Jezuin .

(src)="14"> Nya samambraḇ fa ḇyawes kaḇer snonkaku ḇemar sya , ḇape Yesus kyanes ro ḇarpon kawasa sya rofyor bati ḇyedi Lazarus imar ! ​ — Yohanes 11 : 33 - ​ 35 .
(trg)="13"> Kur i vdiq miku i shtrenjtë , Lazari , ai qau para të gjithëve , edhe pse kishte fuqinë të ringjallte të vdekurit . ​ — Gjoni 11 : 33 - 35 .

(src)="15"> Na snonkaku sya simsor rofyor sefafardun snar snonkaku siswar kaku imar ro fafisu skara ḇa .
(trg)="14"> Shpesh , pjesë e pikëllimit janë edhe periudhat kur je i zemëruar , sidomos në rastet e një vdekjeje të papritur .

(src)="16"> Roi nabor naisya ḇefrur fa snonkaku ḇefafardun sya simsor , imnis raris srower wos ḇepyum ḇa ro snonkaku sesyowi sya .
(trg)="15"> Ka shumë arsye pse mund të jesh i zemëruar , si për shembull kur një njeri i respektuar thotë fjalë të pamenduara e të pabaza .

(src)="17"> Snon Afrika Selatan oso ḇenir ḇe Mike ikofen , ” Yaḇeumur 14 taun rofyor Kamam yedi ryoe .
(trg)="16"> Majku , një burrë nga Afrika e Jugut , shpjegon : « Isha vetëm 14 vjeç kur më vdiq babai .

(src)="18"> Rofyor imḇe sikram i , pendeta Anglikan ikofen snar Allah fyandun snonkaku ḇepyum ma dun fasaw si .
(trg)="17"> Në varrim , prifti anglikan tha se Zotit i duhen njerëzit e mirë , prandaj i merr përpara kohe .

(src)="19"> * Wos ine nafrur fa yamsor kaku snar nkofandun kaker Kamam nkoḇedi .
(trg)="18"> * Kjo më zemëroi sepse kishim tmerrësisht nevojë për babanë .

(src)="20"> Kirine , swaf taun ri 63 ḇyenande kwar mḇoi yaḇesneso kaker . ”
(trg)="19"> Edhe pse kanë kaluar 63 vjet , ende më lëndojnë këto fjalë . »

(src)="21"> Rariso rofyor koḇaḇir koiso ḇefrur sasar ya ?
(trg)="20"> Ç’mund të thuhet për ndjenjat e fajit ?

(src)="22"> Rofyor snonkaku siswar ya imar kanandor si , snonkaku oso na kyara , ’ Yafrur roi oso kada roi ine na ndariryaḇa ’ .
(trg)="21"> Sidomos në rastin e një vdekjeje të papritur , dikush që i ka vdekur një njeri i dashur mund të mendojë vazhdimisht : « Nuk do të kishte ndodhur po të kisha bërë këtë ose atë . »

(src)="23"> Ḇaido swaf ḇepupes ya imbude muwawosyaye mu .
(trg)="22"> Ose mbase ke debatuar me të ndjerin kur e takove për herë të fundit .

(src)="24"> Ine na nafrur fa wafafko rawo sne ḇedi ḇyuk sasarya ḇe mankundaw .
(trg)="23"> Kjo mund të t’i shtojë ndjenjat e fajit .

(src)="25"> Rofyor masasor ma sne ḇefafko nakyarn swaruser ḇena ido , pok fa wakram na awer .
(trg)="24"> Nëse të mundojnë ndjenja të tilla faji dhe zemërimi , është e rëndësishme të mos i mbash përbrenda .

(src)="26"> Ipyum syadi wawos kuker ḇati oso nari ḇerower ma ḇeḇuk kakakyar ḇe au snar sneḇaḇir ḇeradine snonkaku ḇefafardun sya sḇaḇir na kako .
(trg)="25"> Përkundrazi , fol me një mik që të dëgjon vërtet dhe të siguron se këto ndjenja të paarsyeshme janë të zakonshme për shumë njerëz të pikëlluar .

(src)="27"> Refo ḇyuk swarapepen ḇeko , ” Bati ḇekaku fyasna saswar ya ro oras nakam , ma ḇyemanḇekanaek koḇedi ro fafisu ḇesamswen . ” ​ — Amsal 17 : 17 .
(trg)="26"> Bibla na kujton : « Shoku i vërtetë të do në çdo kohë , dhe të bëhet vëlla në ditë të vështira . » ​ — Proverbat 17 : 17 .

(src)="28"> Bati ḇepyum kaku faro snonkaku ḇefafardun oso iso Manḇeḇedaw koḇedi , Allah Yahwe I .
(trg)="27"> Miku më i mirë që mund të ketë një njeri i pikëlluar është Krijuesi ynë , Jehovai .

(src)="29"> Wakofenḇadir roi ḇero snemun bedi faro I ro nadi snaro ” i ḇefaduru mko . ”
(trg)="28"> Zbrazja zemrën me anë të lutjes , sepse ‘ ai interesohet për ty ’ .

(src)="30"> ( 1 Petrus 5 : 7 ) Ibasyadiwer , ḇyeasas snonkaku ḇefrur rarirya nari swaruser ma sneḇaḇir sena naknon snar ” saswar - ḇaḇye ro Allah , ḇesyadi ro kakara ” .
(trg)="29"> Për më tepër , ai premton se të gjithë atyre që veprojnë kështu do t’ua qetësojë mendimet dhe ndjenjat me anë të ‘ paqes së Perëndisë , që kapërcen çdo mendim ’ .

(src)="31"> ( Filipi 4 : ​ 6 , 7 ) Kako , iḇye kada Allah ifnoḇek au roro Wos sren ḇyedi ḇeḇuk sneprei , Refo ya .
(trg)="30"> Gjithashtu , lejoje Zotin të të ndihmojë të shërohesh nëpërmjet Fjalës së tij ngushëlluese , Biblës .

(src)="32"> Fas mnuk - mnuk ḇeḇeso ḇeḇuk sneprei .
(trg)="31"> Bëj një listë me shkrime që të japin zemër .

(src)="33"> ( Mam kotak ro baḇ ya ) .
(trg)="32"> ( Shih kutinë shoqëruese . )

(src)="34"> Imbude na wamarisen fa wawasen kaḇer na .
(trg)="33"> Madje , disa prej tyre mund t’i mësosh përmendsh .

(src)="35"> Wafrur rarirya na nafnoḇek au rofyor wemir ro roḇ ya ma waḇor wenef rari . ​ — ​ Yesaya 57 : 15 .
(trg)="34"> Mendime të tilla do të të ndihmojnë jashtë mase natën kur je vetëm dhe nuk arrin të flesh . ​ — Isaia 57 : 15 .

(src)="36"> Baboine , snon oso ḇeumur 40 taun oso , ḇenir ḇe Jack , binswa ḇyedi ryobur i snar dafduf kanker .
(trg)="35"> Kohët e fundit , një 40 - vjeçari që do ta quajmë Xhek , i vdiq gruaja nga kanceri .

(src)="37"> Jack ikofen ro fafisu ya myander kaku swa ḇyedi .
(src)="38"> Ḇape nadi ya iso ḇesambrarḇser i .
(trg)="36"> Xheku thotë se herë pas here ndien një vetmi të thellë , por e ndihmon lutja .

(src)="39"> Ikofen , ” Rofyor yaḇenadi ḇe Yahwe I , yaḇaḇir yemirḇa .
(trg)="37"> Ai shpjegon : « Kur i lutem Jehovait , nuk ndihem kurrë vetëm .

(src)="40"> Ro roḇ yakandor bo yakḇok ma yaḇor yenef rari .
(trg)="38"> Shpesh zgjohem natën dhe nuk më zë më gjumi .

(src)="41"> Ḇape ro - fyor yawasya ma yawasen wos ḇero Refo ya ramnai yaḇenadi yakofen roi ḇero snemun yedi , sne yedi iprei ma iknon kaku , nafrur fa sne ma swaruser ayena naknon inja bisa fa yenef wer . ”
(trg)="39"> Kur lexoj e meditoj për mendimet ngushëlluese nga Shkrimet dhe i zbraz ndjenjat me anë të lutjes , ndiej qetësi dhe më pushton paqja .

(src)="42"> Inkbor oso ḇenir ḇe Vanessa snari ryoburi snaro idufe .
(trg)="40"> Kështu , mendja dhe zemra qetësohen e më zë gjumi . »

(src)="43"> I kako isma samambraḇ ro nadi ya .
(trg)="41"> Një vajze me emrin Vanesa i vdiq mamaja nga një sëmundje .

(src)="44"> Ikofen , ” Ro fafisu ḇesamswen kaku yor monda Allah snonsnon ḇyedi ma yakanes .
(trg)="43"> Vanesa thotë : « Në momentet më të vështira , thjesht thosha emrin e Perëndisë dhe shpërtheja në lot .

(src)="45"> Yahwe ryower nadi ayena ma ḇyuk samambraḇ yafandun na ḇesya kwar . ”
(trg)="44"> Jehovai m’i dëgjonte lutjet dhe gjithnjë më jepte forcën që më duhej . »

(src)="46"> Psikolog sya sḇuk ananun faro snonkaku ḇefafardun sya insama sifnoḇek snonkaku ḇese ḇaido sḇuk oras sena fa sfarmyan faro kawasa kam .
(trg)="45"> Disa këshilltarë u sugjerojnë atyre që po luftojnë me ndjenjat e pikëllimit , të ndihmojnë të tjerët ose të merren me ndonjë punë vullnetare në komunitet .

(src)="47"> Si - frur roi ine na nḇuk marasrisen ḇesi ma na napyos sne ḇefafardun sena .
(trg)="46"> Kështu do të provojnë gëzim dhe mund të ndihen më pak të pikëlluar .