# sr/docs/kdebase/khelpcenter/welcome.docbook.xml.gz
# sv/docs/kdebase/khelpcenter/welcome.docbook.xml.gz


(src)="s1.1"> Dobrodošli u KDE
(trg)="s1.1"> Välkommen till KDE

(src)="s2.1"> KDE tim vam želi dobrodošlicu u prijatno UNIX računarstvo .
(trg)="s2.1"> KDE -gruppen hälsar dig välkommen till användarvänlig datoranvändning med UNIX .

(src)="s3.1"> Dobrodošli u K Desktop Environment
(trg)="s3.1"> Välkommen till K-skrivbordsmiljön

(src)="s4.1"> Informacije o KDE-u
(trg)="s4.1"> Information om KDE

(src)="s5.1"> KDE je moćno grafičko okruženje za UNIX radne stanice .
(trg)="s5.1"> KDE är en kraftfull grafisk skrivbordsmiljö för UNIX arbetsstationer .

(src)="s5.2"> KDE okruženje kombinuje lako korišćenje , savremenu funkcionalnost i izvanredan grafički dizajn sa tehnološkom nadmoćnošću UNIX operativnog sistema .
(trg)="s5.2"> Ett KDE -skrivbord kombinerar användarvänlighet , moderna funktioner och enastående grafisk formgivning med den tekniska överlägsenheten hos operativsystemet UNIX .

(src)="s6.1"> Å sta je K Desktop Enviroment ?
(trg)="s6.1"> Vad är K-skrivbordsmiljön ?

(src)="s7.1"> Kontaktirajte KDE projekat
(trg)="s7.1"> Kontakta KDE -projektet

(src)="s8.1"> Podržite KDE projekat
(trg)="s8.1"> Att stödja KDE -projektet

(src)="s9.1"> Korisni linkovi
(trg)="s9.1"> Användbara länkar

(src)="s10.1"> Iskoristite KDE najviše što možete
(trg)="s10.1"> Hur man får bäst utbyte av KDE

(src)="s11.1"> Opšta dokumentacija
(trg)="s11.1"> Allmän dokumentation

(src)="s12.1"> Brzi početni vodič do radne površine
(trg)="s12.1"> En snabbstartsguide till skrivbordet

(src)="s13.1"> KDE korisnički vodič
(trg)="s13.1"> KDE :s bruksanvisning

(src)="s14.1"> Najčešće postavljana pitanja
(trg)="s14.1"> Vanliga frågor

(src)="s15.1"> Osnovne aplikacije
(trg)="s15.1"> Grundläggande program

(src)="s16.1"> Panel radne površine
(trg)="s16.1"> Skrivbordspanelen

(src)="s17.1"> Kontrolni centar
(trg)="s17.1"> Inställningscentralen

(src)="s18.1"> Fajl menadžer
(trg)="s18.1"> Filhanteraren och webbläsaren Konqueror

# sr/docs/kdebase/khelpcenter/whatiskde.docbook.xml.gz
# sv/docs/kdebase/khelpcenter/whatiskde.docbook.xml.gz


(src)="s1.1"> Å ta je KDE ?
(trg)="s4.2"> Denna grupps stora mål med utvecklingen av fri programvara är att få fram högkvalitativa program som gör det möjligt för användaren att lätt utnyttja datorns resurser .
(trg)="s5.1"> KDE försöker fylla behovet av ett lättanvänt skrivbord för UNIX -arbetsstationer , liknande de skrivbordsmiljöer som finns i Mac - OS eller Windows 95 / NT .

(src)="s2.1"> Å ta je KDE ?
(trg)="s5.3"> Verktyg som används för att nå detta mål är förbättrad kommunikation mellan programmen , återanvändning av komponenter , en generaliserad drag - och släppfunktion , ett enhetligt utseende och mycket mer .
(trg)="s5.4"> Således erbjuder KDE mycket mer än de traditionella fönsterhanterarna för UNIX .

(src)="s3.1"> KDE je grafičko okruženje .
(trg)="s6.2"> KDE bygger ovanpå denna utmärkta baskonstruktion och bidrar med nya , mycket behövda egenskaper : användbarhet , användarvänlighet och skönhet !
(trg)="s6.3"> KDE var först med detta , och fortsätter att driva utvecklingen framåt när det gäller att erbjuda dessa egenskaper under UNIX , som i många år har utgjort den främsta plattformen för serverdatorer och vetenskapliga institutioner , men som tidigare inte har varit särskilt attraktivt för vanliga användare .

(src)="s3.2"> Drugim rečima , kde je kolekcija programa , tehnologija i dokumentacije koja pokušava da olakša život korisnicima računara .
(trg)="s7.2"> UNIX har hittills inte tagit itu med de vanliga datoranvändarnas behov .
(trg)="s7.3"> Detta faktum är särskilt tragiskt eftersom ett antal implementationer av UNIX ( Linux , FreeBSD , NetBSD , etc ) är fritt tillgängliga på Internet , och alla har dessutom en otrolig kvalitet och stabilitet .

(src)="s3.3"> KDE je namenjen Unix radnim stanicama .
(trg)="s11.1"> Emedan det kommer alltid att finnas rum för förbättringar , tror vi att vi har levererat ett bra alternativ till de vanligt förekommande kommersiella operativsystem / skrivbordskombinationer som finns tillgängliga idag .
(trg)="s11.2"> Det är vår önskan att kombinationen av UNIX och KDE till slut kommer att ge samma öppna , pålitliga , stabila och monopolfria datoranvändande till vanliga användare , vilket forskare och datorspecialister över hela världen har haft i många år .

(src)="s3.4"> Njega karakteriše mrežna transparencija i moderna filozofija rada .
(trg)="s13.1"> KDE fokuserar på användarens behov , men det är uppenbart att detta mål är lättare att uppnå genom att också ge utvecklarna de bästa verktygen .
(trg)="s13.2"> KDE :s kod består av och kommer med några av de bästa utvecklingstekniker i den moderna datorgenerationen .

(src)="s4.1"> Tvorac K Desktop Enviroment-a je grupa softverskih inženjera rasprostranjenih širom sveta .
(trg)="s14.2"> KDE såg att en datorplattform är bara så bra som dess antal av förstklassiga program som är tillgängliga för användaren av den plattformen .
(trg)="s15.1"> KDE definierade nya tekniker i DCOP och Kparts , skapade för att erbjuda en komponent dokumentmodell och teknik .

(src)="s4.2"> Glavni cilj ove grupe u razvoju otvorenog softvera je da pruži softver visokog kvaliteta koji omogućuje korisniku da ima laku kontrolu nad resursima svog račnunara .
(trg)="s15.2"> Tillsammans med hela KDE -biblioteks programmeringsgränssnitt sätts DCOP / Kparts i direkt utmaning till liknande tekniker som Microsoft MFC / COM / ActiveX .
(trg)="s15.3"> Den utmärkta kvaliteten i KDE :s programmeringsgränssnitt ( API ) ger utvecklarna fokus på de originella och intressanta bitarna och undviker att hjulet uppfinns på nytt .

(src)="s5.1"> KDE pokušava da popuni potrebu za lakim okruženjem na Unix radnim stanicama , sličnim okruženjima koje nalazimo kod MacOS ili Windows95 / NT .
(trg)="s18.3"> För att binda samman dessa finns Koffice arbetsyta , ett integrerat skal som förenklar användningen av KOffice -komponenterna tillsammans med varandra .
(trg)="s18.4"> Ytterligare komponenter som ingår är ett e-postprogram , en diskussionsgruppsläsare samt en kraftfull PIM ( personlig informationshanterare - en filofax ) .

(src)="s6.1"> KDE The Desktop Environment
(trg)="s19.1"> Vissa av dessa komponenter befinner sig fortfarande i ett tidigt utvecklingsstadium , medan andra redan är väldigt kraftfulla .
(trg)="s19.2"> Till exempel användes KPresenter , KDE :s presentationsprogram , framgångsrikt för att ge en presentation av KDE på den 5:e internationella Linux -kongressen i Köln , Tyskland .