# sl/docs/kdebase/khelpcenter/welcome.docbook.xml.gz
# sr/docs/kdebase/khelpcenter/welcome.docbook.xml.gz


(src)="s1.1"> Dobrodošli v KDE
(trg)="s1.1"> Dobrodošli u KDE

(src)="s2.1"> KDE skupina vas pozdravlja v uporabniku prijaznem UNIX računalništvu .
(trg)="s2.1"> KDE tim vam želi dobrodošlicu u prijatno UNIX računarstvo .

(src)="s3.1"> Dobrodošli v namiznem okolju K ( K Desktop Environment )
(trg)="s3.1"> Dobrodošli u K Desktop Environment

(src)="s4.1"> Informacije O KDE
(trg)="s4.1"> Informacije o KDE-u

(src)="s5.1"> KDE je močno grafično namizno okolje za delovne postaje UNIX .
(trg)="s5.1"> KDE je moćno grafičko okruženje za UNIX radne stanice .

(src)="s5.2"> KDE združuje preprostost uporabe , trenutno funkcionalnost in izstopajočo grafično zasnovo s tehnološko superiornostjo operacijskega sistema UNIX .
(trg)="s5.2"> KDE okruženje kombinuje lako korišćenje , savremenu funkcionalnost i izvanredan grafički dizajn sa tehnološkom nadmoćnošću UNIX operativnog sistema .

(src)="s6.1"> Kaj je namizno okolje K ?
(trg)="s6.1"> Šsta je K Desktop Enviroment ?

(src)="s7.1"> Kontaktirajte projekt KDE
(trg)="s7.1"> Kontaktirajte KDE projekat

(src)="s8.1"> Podpora projektu KDE
(trg)="s8.1"> Podržite KDE projekat

(src)="s9.1"> Uporabne povezave
(trg)="s9.1"> Korisni linkovi

(src)="s10.1"> Izvleči kar največ iz KDE
(trg)="s10.1"> Iskoristite KDE najviše što možete

(src)="s11.1"> Splošna dokumentacija
(trg)="s11.1"> Opšta dokumentacija

(src)="s12.1"> Hiter uvod v KDE
(trg)="s12.1"> Brzi početni vodič do radne površine

(src)="s13.1"> Uporabniški priročnik KDE
(trg)="s13.1"> KDE korisnički vodič

(src)="s14.1"> Pogosto zastavljana vprašanja
(trg)="s14.1"> Najčešće postavljana pitanja

(src)="s15.1"> Osnovni programi
(trg)="s15.1"> Osnovne aplikacije

(src)="s16.1"> Pult
(trg)="s16.1"> Panel radne površine

(src)="s17.1"> Nadzorno središče
(trg)="s17.1"> Kontrolni centar

(src)="s18.1"> Upravljalnik datotek
(trg)="s18.1"> Fajl menadžer

# sl/docs/kdebase/khelpcenter/whatiskde.docbook.xml.gz
# sr/docs/kdebase/khelpcenter/whatiskde.docbook.xml.gz


(src)="s4.2"> Glavni cilj skupine je priskrbeti zelo kakovostno programsko opremo , ki daje uporabniku preprost nadzor nad viri njegovega računalnika .
(src)="s5.1"> KDE poskuša zapolniti potrebo po preprosto uporabljivem namizju za UNIX delovne postaje , podobnemu namiznim okoljem , ki jih najdemo pod Mac OS ali Windows 95 / NT .
(trg)="s1.1"> Šta je KDE ?

(src)="s6.2"> KDE nagrajuje to izvrstno osnovno ogrodej in prinaša nove , zelo potrebne kvalitete : uporabnost , prijaznost do uporabnika in lepoto !
(src)="s6.3"> KDE je bil prvi in ostaja vodilni igralec pri vnosu teh kvalitet v UNIX , ki je mnoga leta predstavljal vodilno platformo za strežnike in znanstvene ustanove , vendar pa ni bil posebej privlačen za namizne uporabnike .
(trg)="s2.1"> Šta je KDE ?

(src)="s7.2"> Vendar pa UNIX do sedaj ni naslavljal potreb povprečnega uporabnika računalnika .
(src)="s7.3"> To dejstvo je posebno nesrečno , saj je kar nekaj različic Unixa ( Linux , FreeBSD , NetBSD , &itd; . ) prosto dosegljivih v internetu .
(trg)="s3.1"> KDE je grafičko okruženje .

(src)="s9.1"> V kombinaciji s prosto implementacijo UNIX -a ponuja KDE v celoti prosto namizno računalniško platformo za doma ali za delo .
(src)="s10.1"> Ta platforma je vsakomur dosegljiva brez plačila vključno z izvorno kodo , ki jo lahko vsakdo spreminja .
(trg)="s3.2"> Drugim rečima , kde je kolekcija programa , tehnologija i dokumentacije koja pokušava da olakša život korisnicima računara .

(src)="s11.1"> Medtem , ko vedno obstaja prostor za izboljšave , verjamemo , da smo prispevali uporabno alternativo nekaterim bolj razširjenim in komercialnim kombinacijam opracijski sistem / namizje ki so dosegljive danes .
(src)="s11.2"> Upamo , da bo kombinacija UNIX / KDE končno prinesla odprto , zanesljivo , stabilno in monopola prosto računalništvo povprečnemu uporabniku , ki so ga znanstveniki in računalniški profesionalci širom sveta uživali že leta .
(trg)="s3.3"> KDE je namenjen Unix radnim stanicama .

(src)="s13.1"> KDE se osredotoča na uporabnikove potrebe , vendar pa je jasno , da je to laže doseči , če ponudimo razvijalcem najboljša orodja .
(src)="s13.2"> Koda KDE vsebuje nekaj najboljših razvojnih tehnologij modernega računalništva .
(trg)="s3.4"> Njega karakteriše mrežna transparencija i moderna filozofija rada .

(src)="s14.2"> KDE priznava dejstvo , da je računalniška platforma dobra le toliko kolikor je prvovrstnih programov , ki so dosegljivi uporabnikom te določene platforme .
(src)="s15.1"> KDE definira nove tehnologije v DCOP in KParts , ki so ustvarjene za to , da ponudijo komponentni model in tehnologije .
(trg)="s4.1"> Tvorac K Desktop Enviroment-a je grupa softverskih inženjera rasprostranjenih širom sveta .

(src)="s15.2"> Skupaj s celovitim programskim vmesnikom knjižnic KDE sta DCOP / KParts postavljena v neposreden dvoboj s podobnimi tehnologijami , kot je na primer Microsoft MFC / COM / ActiveX .
(src)="s15.3"> Izvrstna kvaliteta in visoka stopnja dodelanosti programskega vmesnika KDE ( API ) omogoča razvijalcem , da se osredotočajo na originalne in zanimive stvari in se izogibaju izuljanju tople vode .
(trg)="s4.2"> Glavni cilj ove grupe u razvoju otvorenog softvera je da pruži softver visokog kvaliteta koji omogućuje korisniku da ima laku kontrolu nad resursima svog račnunara .

(src)="s17.1"> V svoji trenutni obliki KDE poleg osnovnih namiznih komponent ponuja zbirko močnih pisarniških programov , v svetu poznanih z imenom KOffice .
(src)="s18.1"> KOffice je osnovan na tehnologijah KDE DCOP / KParts .
(trg)="s5.1"> KDE pokušava da popuni potrebu za lakim okruženjem na Unix radnim stanicama , sličnim okruženjima koje nalazimo kod MacOS ili Windows95 / NT .

(src)="s18.2"> Trenutno vsebuje : urejevalnik besedil z zmožnostmi namiznega založništva ( KWord ) , preglednico ( KSpread ) spremljajoč program za risanje grafov ( KChart ) , program za izdelavo predstavitev ( KPresenter ) in vektorski risarski program ( Kontour ) .
(src)="s18.3"> Vse skupaj tesno povezuje Delovni prostor KOffice , integirana lupina , ki olajša uporabo komponent KOffice v povezavi druge z drugo Dodatne komponente vključujejo poštnega odjemalca , bralnika novic in močnega osebnega organizatorja PIM ( angl .
(trg)="s6.1"> KDE The Desktop Environment