# hu/docs/kdebase/khelpcenter/welcome.docbook.xml.gz
# sr/docs/kdebase/khelpcenter/welcome.docbook.xml.gz


(src)="s1.1"> Üdvözöljük a KDE -ben !
(trg)="s1.1"> Dobrodošli u KDE

(src)="s2.1"> A KDE csapat üdvözli Önt a felhasználóbarát UNIX világban !
(trg)="s2.1"> KDE tim vam želi dobrodošlicu u prijatno UNIX računarstvo .

(src)="s3.1"> Ismerkedjen meg a KDE grafikus környezettel !
(trg)="s3.1"> Dobrodošli u K Desktop Environment

(src)="s4.1"> Információk a KDE -ről
(trg)="s4.1"> Informacije o KDE-u

(src)="s5.1"> A KDE egy korszerű grafikus felhasználói környezet UNIX alapú munkaállomásokhoz .
(trg)="s5.1"> KDE je moćno grafičko okruženje za UNIX radne stanice .

(src)="s5.2"> A KDE egyesíti a könnyű felhasználhatóságot , a korszerű szolgáltatásokat és a kiemelkedő grafikai megvalósítást a UNIX operációs rendszer erejével és megbízhatóságával .
(trg)="s5.2"> KDE okruženje kombinuje lako korišćenje , savremenu funkcionalnost i izvanredan grafički dizajn sa tehnološkom nadmoćnošću UNIX operativnog sistema .

(src)="s6.1"> Mi az a KDE grafikus környezet ?
(trg)="s6.1"> Šsta je K Desktop Enviroment ?

(src)="s7.1"> Kapcsolatfelvételi lehetőségek a KDE projekt irányítóival
(trg)="s7.1"> Kontaktirajte KDE projekat

(src)="s8.1"> Ha támogatni szeretné a KDE projektet.. .
(trg)="s8.1"> Podržite KDE projekat

(src)="s9.1"> Hasznos linkek
(trg)="s9.1"> Korisni linkovi

(src)="s10.1"> Hogyan lehet a legjobban kihasználni a KDE lehetőségeit ?
(trg)="s10.1"> Iskoristite KDE najviše što možete

(src)="s11.1"> Általános dokumentáció
(trg)="s11.1"> Opšta dokumentacija

(src)="s12.1"> Bevezetés a KDE használatába
(trg)="s12.1"> Brzi početni vodič do radne površine

(src)="s13.1"> KDE felhasználói kézikönyv
(trg)="s13.1"> KDE korisnički vodič

(src)="s14.1"> Gyakran feltett kérdések
(trg)="s14.1"> Najčešće postavljana pitanja

(src)="s15.1"> A legfontosabb alkalmazások
(trg)="s15.1"> Osnovne aplikacije

(src)="s16.1"> A panel
(trg)="s16.1"> Panel radne površine

(src)="s17.1"> A vezérlőközpont
(trg)="s17.1"> Kontrolni centar

(src)="s18.1"> A fájlkezelő
(trg)="s18.1"> Fajl menadžer

# hu/docs/kdebase/khelpcenter/whatiskde.docbook.xml.gz
# sr/docs/kdebase/khelpcenter/whatiskde.docbook.xml.gz


(src)="s4.2"> A csapat egy olyan ingyenes és szabadon felhasználható környezet kialakítását tűzte ki célul , amely lehetővé teszi a számítógép erőforrásainak könnyű kihasználását .
(src)="s5.1"> A KDE lehetővé teszi , hogy a nagyteljesítményű UNIX operációs rendszerű számítógépeket éppoly könnyen kezelhető felületen keresztül lehessen használni , mint a Mac OS vagy a Windows 95 / NT .
(trg)="s1.1"> Šta je KDE ?

(src)="s6.1"> Stabilitás , méretezhetőség , nyíltság : ezek a tulajdonságok tették a UNIX operációs rendszert a hivatásos informatikai szakemberek választott platformjává .
(src)="s6.2"> A KDE ezekre a kiváló alapokra építkezve próbál új előnyös tulajdonságokat felmutatni : a könnyű kezelhetőséget , a felhasználóbarát kialakítást és nem utolsósorban a szépséget !
(trg)="s2.1"> Šta je KDE ?

(src)="s6.4"> A KDE -vel kiegészítve a UNIX végre nem csak a számítógépes rendszergazdáknak és a tudományos kutatóknak nyújt segítséget , hanem az otthoni , irodai felhasználók számára is hozzáférhetővé válik .
(src)="s7.1"> A UNIX nélkül nem jöhetett volna létre az internet , vagy legalábbis nem ilyen formában .
(trg)="s3.1"> KDE je grafičko okruženje .

(src)="s9.1"> Egy ingyenes UNIX változattal párosítva a KDE nyílt és ingyenes grafikus felhasználói környezetet biztosít mind a szakemberek , mind az otthoni és irodai felhasználók részére .
(src)="s10.1"> A KDE mindenki számára hozzáférhető ( beleértve a rendszer forráskódját is ) , szabadon másolható és módosítható .
(trg)="s3.2"> Drugim rečima , kde je kolekcija programa , tehnologija i dokumentacije koja pokušava da olakša život korisnicima računara .

(src)="s11.1"> Egy grafikus környezet soha nem lehet teljesen befejezve , de úgy érezzük , hogy sikerült kialakítanunk egy korszerű alternatívát a kereskedelmi forgalomban kapható grafikus felületű operációs rendszerekkel szemben .
(src)="s11.2"> Bízunk benne , hogy a UNIX operációs rendszer és a KDE ' frigyéből ' megszületett egy olyan nyílt , megbízható számítástechnikai platform , mely mentes a monopolisztikus törekvésektől , és egyformán kielégíti az átlagfelhasználók és az informatikai szakemberek igényeit .
(trg)="s3.3"> KDE je namenjen Unix radnim stanicama .

(src)="s13.1"> A KDE tervezői az átlagos felhasználók igényeinek kielégítését tartják fő céluknak , de azt is felismerték , hogy ennek eléréséhez hatékony eszközöket kell a fejlesztők kezébe adni .
(src)="s13.2"> A KDE szerves részét képezi ezért néhány kitűnő programfejlesztő eszköz is .
(trg)="s3.4"> Njega karakteriše mrežna transparencija i moderna filozofija rada .

(src)="s14.1"> A UNIX / X11 alatti alkalmazásfejlesztés régebben rendkívül nehézkes és munkaigényes feladatnak számított .
(src)="s14.2"> A KDE projekt tagjai előtt kezdettől fogva nyilvánvaló volt , hogy egy számítógépes grafikus környezet annyit ér , amennyit a rajta elérhető legjobb alkalmazások .
(trg)="s4.1"> Tvorac K Desktop Enviroment-a je grupa softverskih inženjera rasprostranjenih širom sveta .

(src)="s15.1"> A KDE projekt keretében létrehozott új technológiák , például a DCOP és a KParts , lehetővé teszik egy nem monolitikus fejlesztőkörnyezet kialakítását .
(src)="s15.2"> Kiegészítve a KDE programkönyvtárakkal , a DCOP / KParts a hasonló célú kereskedelmi termékek ( például a Microsoft MFC / COM / ActiveX technológiáinak ) közvetlen versenytársává vált .
(trg)="s4.2"> Glavni cilj ove grupe u razvoju otvorenog softvera je da pruži softver visokog kvaliteta koji omogućuje korisniku da ima laku kontrolu nad resursima svog račnunara .

(src)="s18.3"> Ezeket fogja össze a KOffice dokumentumkezelő , melynek segítségével a KOffice különböző részeit úgy lehet használni , mintha egy program különböző moduljai lennének .
(src)="s18.4"> Része még a csomagnak többek között egy levelezőprogram , egy hírolvasó és egy határidőnapló is .
(trg)="s5.1"> KDE pokušava da popuni potrebu za lakim okruženjem na Unix radnim stanicama , sličnim okruženjima koje nalazimo kod MacOS ili Windows95 / NT .

(src)="s19.1"> A csomag egyes részei még a fejlesztés kezdeti stádiumában vannak , de néhány komponens már összetettebb feladatok megoldására is használható .
(src)="s19.2"> Például a KPresenter , a KDE prezentációkészítője segítségével tartottak egy nagy sikerű KDE -s bemutatót az 5 . nemzetközi Linux kongresszuson , Kölnben .
(trg)="s6.1"> KDE The Desktop Environment